JaStudiram
14.05.2015 Tina Uglješić Do 15 min. Doručak Jednostavno

Tri recepta za zeleni smoothie

Iako su studentski dani iza nje, brzi način života potaknuo je Tinu Uglješić da u svoju prehranu uključi i zelene smoothie napitke koji podižu energiju i pune tijelo vitaminima. Idealno za ispitnu sezonu!

Priča

Studentima najčešće fale 3 stvari: vrijeme, novac i zdrava hrana. Zeleni smoothie pravo je tri u jedan rješenje za njih, ali i za sve ostale. Štedi vrijeme jer je obrok gotov za tili čas, možete ga konzumirati bilo gdje i bilo kada (prije predavanja, na putu prema faksu, u pauzi, nakon predavanja pa čak i navečer) te ne zahtijeva posebno miješanje, kuhanje, podgrijavanje, beštek, stol za konzumiranje ili bilo što slično. Sastojci koji su potrebni nisu skupi, a ako vam obitelj šalje voće i povrće, tim bolje. O zdravoj komponenti ovog obroka mogla bih pričati nadugo i naširoko, ali ukratko ću vam reći da su energija, koncentracija, sitost, hidratacija, detoksikacija, bogatstvo nutrijenata (vitamini, minerali, enzimi) i brza razgradivost zagarantirani.

Ako se želite kvalitetnije hraniti i na mala vrata uvesti novu zdravu naviku koja će vam vjerojatno ostati za cijeli život, ovo je idealan način. Bit će vam potreban blender ili štapni mikser, no ne brinite, poslužit će vam i onaj najjeftiniji iz nekog supermarketa.

Galerija

Sastojci za jednu osobu

Za zeleni smoothie s narančom i keljom
 • Pola naranče
 • 1 banana
 • 1 šaka listova kelja (obavezno odstraniti središnji dio lista)
 • 2,5 dcl vode
Za zeleni smoothie s kivijem i koprivom
 • 1 kivi
 • 1 banana
 • 1 šaka listova koprive (obavezno odstraniti stabljiku te nositi rukavice)
 • 2,5 dcl vode
Za zeleni smoothie s jabukom i peršinom
 • Pola jabuke
 • 1 banana
 • 1 šaka listova peršina (stabljike ne morate uklanjati)
 • 2,5 dcl vode

Način pripreme

ZELENI SMOOTHIE S NARANČOM I KELJOM
 1. Ogulite naranču i bananu, a kelj operite i odstranite središnji, tvrdi dio lista.
 2. Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 50 do 60 sekundi.
 3. Pripremite čašu ili staklenu bocu, ovisno o tome kada planirate popiti smoothie.


Savjet: Središnji dio kelja uklanja se zbog pomalo neugodnog okusa.

 

 

 

ZELENI SMOOTHIE S KIVIJEM I KOPRIVOM
 1. Ogulite kivi i bananu. Navucite rukavice kako biste oprali koprivu i odstranili joj stabljike, tako da ostane samo list. Ne morate se bojati da će vas kopriva peći dok je pijete. Okus koprive je ugodan, ali najzanimljivije je kada osjetite da vas grije iznutra. 
 2. Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 50 do 60 sekundi.
 3. Pripremite čašu ili staklenu bocu, ovisno o tome kada planirate popiti smoothie.


Savjet: Nemojte kupovati koprivu, radije organizirajte izlet u prirodu i spojite ugodno s korisnim. Ne zaboravite ponijeti rukavice i škare, a berite samo gornje dijelove stabljike.

 

ZELENI SMOOTHIE S JABUKOM I PERŠINOM
 1. Jabuku ne gulite ako znate da nije špricana. Bananu ogulite, a peršin operite. Peršin daje predivan, osvježavajući okus smoothieju.
 2. Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 50 do 60 sekundi.
 3. Pripremite čašu ili staklenu bocu, ovisno o tome kada planirate popiti smoothie.

 

 

 

 

DODATNE NAPOMENE ZA PRIPREMU:
 1. Dok vam zeleni smoothieji ne uđu u naviku i sprijatelje se s vašim okusnim pupoljcima, preporučujem vam da ubacujete tek nekoliko listova zelenog lisnatog povrća te da količinu postupno povećavate.
 2. Smoothieje možete pripremiti i navečer za sljedeći dan, no osobno mi ih je najdraže pripremiti ujutro i konzumirati do podneva.
 3. Ako ćete sami eksperimentirati s receptima, koristite samo zeleni nadzemni dio biljke, a ne i korijen. Primjeri listova koje možete miksati su: špinat, blitva, kovrčavi kelj, celer, zelena salata, rikola, raštika, cikla.
 4. Nemojte dodavati zaslađivače jer je voće dovoljno slatko.
Preuzmi recept
Autor

Tina Uglješić

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane. Kako bi svoje znanje, metode i iskustvo podijelila s drugima, otvorila je blog Zelenarium na kojem možete pronaći recepte sa sirovim sladoledom, špagetima, čipsom, tortama i sl. Idealne teme i recepti za sve one koji vode zdrav način života, vole lagane i pročišćene obroke, ali istovremeno ukusne i obogaćene vitaminima!

Povezani članci