JaStudiram
22.04.2015 Jedozovni duo Do 30 min. Doručak Jednostavno

Ukusne žitarice za sasvim drugačiji doručak

Ovu šminkersku, ali istovremeno i jednostavnu kombinaciju ječmenih pahuljica, voća i jogurta možete jesti za doručak, ali jednako uvjerljivo nastupa i u ulozi deserta.

Priča

Zdrave namirnice ne moraju biti dosadne – to znamo odavno. Isto vrijedi i za „žitarice za doručak“, kako volimo zvati sve one mnogobrojne vrste pahuljica, cjelovitih žitarica, prekrupa ili mješavina različitog zrnja koje jedemo kao prvi dnevni obrok.

Ne dajte se rutini – iako je mnogima kaša s mlijekom ili jogurtom omiljena inačica doručka, ona ne mora biti uvijek isti dosadni doručak. Većinu žitarica možete kuhati i jesti kao slanu ili slatku kašu, upotrijebiti u brojnim jelima, u salatama i jelima na žlicu. "Izvedenice" poput sitnih i krupnih pahuljica idu u još više kombinacija - od glatkića (smoothieja), pogačica i palačinki, do keksa, kolača i podloga za kolače.

Mi nudimo jednu malo šminkersku kombinaciju kad želite sebi ili drugima uljepšati jutro. Svaki sloj je ukusan sam za sebe, a možete ih slagati po volji – nešto dodati, nešto izostaviti, a ako vaš način prehrane to dopušta, razmazite se s malo mrvljenih keksića (recimo, amaretto), džema ili nekim drugim aromatičnim likerom. Takvi dodaci dosadni doručak pretvaraju u poslasticu koja jako uvjerljivo nastupa i u ulozi deserta.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za doručak
  • 6-8 žlica ječmenih pahuljica
  • 250 g svježeg sira ili slatkog vrhnja
  • 2 dl kefira
  • 150 g malina ili drugog bobičastog voća
  • 1 banana
  • Prstohvat stevije
  • Korica pola limuna

Način pripreme

Priprema doručka
  1. Ako volite čvršće, hrskavije pahuljice, prvo ih kratko prepecite na tavi i stavite sa strane da se ohlade. Pomiješajte svježi sir, kefir, steviju ili sladilo po želji. Dodajte koricu limuna i, ako imate, malo vanilije. U ovu kremu možete staviti jogurt umjesto kefira, a ako ne volite kreme od sira, upotrijebite slatko vrhnje, zasladite ga i istucite u šlag.
  2. Maline zgnječite vilicom, ali nekoliko ostavite za dekoraciju. Bananu narežite na kolutiće i pokapajte s malo limunovog soka, da ne pocrni. Možete upotrijebiti bilo koje voće po želji, a dobro će poslužiti i neki domaći ili kupovni pekmez u nedostatku svježeg voća.
  3. U čaše slažite naizmjence voće, pahuljice i kremu od sira. Ako želite, ovakvo jelo možete poslužiti i kao desert, a pahuljice zamijenite komadićima biskvita ili natrganim keksima i poškropite likerom ili alkoholom po želji.
Preuzmi recept
Autor

Jedozovni duo

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti. One vole istraživati i biti kreativne, vole slijediti velike majstore u njihovim veličanstvenim receptima, vole izazove tradicije i klasične kuhinje, ali ne boje se ni novih trendova i zahtjeva zdrave prehrane. 

Povezani članci