JaStudiram
05.03.2015 Sanja Mijac Preko 1 sat Glavno jelo Jednostavno

Vegetarijanske lasagne sa sojom

Sanja Štrbac meso je zamijenila sojom i ovom klasičnom receptu dala novu i zdraviju notu.

Priča

Jedem sve, samo meso malo manje, no to nije razlog da iz svoje prehrane izbacim neka jela poput faširki, sarme, filane paprike ili poznate lasagne bolognese.

U većinu ovih jela stavlja se crveno meso, a kako ga mi doma gotovo uopće ne jedemo, uvijek dodajemo mljeveno pileće meso zajedno sa sojom u omjeru pola pola. U današnjem receptu pronaći ćete samo soju, koju naravno, možete zamijeniti s mesom, ali i recimo isprobati omjer pola-pola.

Soja je, poput mesa, puna proteina i aminokiselina, ali ova biljna namirnica ne sadrži štetne zasićene masnoće i kolesterol. Uz to, jeftina je i svima dostupna. Sojine ljuskice možete naći u trgovinama zdrave prehrane poput Enciana, kao i u trgovačkim lancima poput Kauflanda i Plodina. Ovisno o proizvođaču, cijena vrećice sojinih ljuskica je 6-10 kuna.

U jelima u kojima se miješa s mesom, soja se neće osjetiti, tako da ne morate brinuti oko skeptičnih ukućana. Vama će ovi trikovi uštedjeti dosta novca, jest ćete zdravije i dat ćete starim receptima jednu novu notu.

Današnji recept, osim što je fin, mirisan i ukusan, odličan je i po pitanju tijesta jer ga nije potrebno kuhati prije pečenja. Tijesto će se skuhati samo, odnosno ispeći u pećnici, zato će vam umak kod pripreme biti malo rjeđi. Ne brinite i krenimo na recept.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za vegetarijanske lasagne sa sojom
  • Malo ulja
  • 3 veća crvena luka
  • 3 veće mrkve
  • 3 velike paprike (ako nema sezonskih, koristite zamrznute)
  • 1.7 - 2 l vode
  • 200 g soje ili 500 g mesa
  • Žličica crvene mljevene paprike
  • 1-2 žličice papra, soli, vegete, origana
  • 1 lovorov list
  • 5 dcl pasirane rajčice
  • 500 g gotovih kora za lasagne
  • 180 g kiselog vrhnja
  • Tvrdi sir

Način pripreme

Vegetarijanskih lasagna sa sojom
  1. Povrće operite i izrežite na kockice.
  2. Na ulju izdinstajte luk dok ne omekani, zatim mu dodajte mrkve, dinstajte oko deset minuta, nakon toga dodajte papriku i dinstajte još dodatnih 10-ak minuta.
  3. Zatim dodajte vodu, soju, dobro promiješajte, pa dodajte crvenu papriku, papar, sol (dobro posolite, soja voli sol), malo vegete, origana, jedan lovorov list i 5 dcl pasirane rajčice.
  4. Umak kuhajte 20-30 minuta. Ukoliko treba, dolijte malo vode. Povremeno promiješajte.
  5. Za to vrijeme upalite pećnicu na 200 °C i ostavite da se grije.
  6. Gotovim umakom prelijte dno tepsije u kojoj ćete peći lasagne, poredajte jedan red tijesta za lasagne, zatim prelijte umakom, dodajte red tijesta i tako sve dok ne potrošite sav umak i tijesto. Zadnju koru prelijte umakom.
  7. Izmutite jedno vrhnje, stavite ga po vrhu, na njega naribajte ili naslažite ploške tvrdog sira.
  8. Pecite oko 45 minuta, zavisno od pećnice i kora. Nekada su gotove već i za 30 minuta.
Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci