Vegetarijanske lasagne sa sojom

  • Sanja Mijac
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Vegetarijanske lasagne sa sojom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Sanja Štrbac meso je zamijenila sojom i ovom klasičnom receptu dala novu i zdraviju notu.

Priča

Jedem sve, samo meso malo manje, no to nije razlog da iz svoje prehrane izbacim neka jela poput faširanaca, sarme, punjene paprike ili poznatih lazanja Bolognese.

U većinu ovih jela stavlja se crveno meso, a kako ga mi kod kuće gotovo uopće ne jedemo, uvijek koristimo mljeveno pileće meso u kombinaciji sa sojom u omjeru pola-pola. U današnjem receptu pronaći ćete samo soju, umjesto koje možete koristiti meso, ali i recimo isprobati omjer pola-pola.

Soja je, poput mesa, puna proteina, povoljna je i svima dostupna. Sojine ljuskice možete naći u trgovinama zdrave prehrane kao i u većini supermarketa.

U jelima u kojima se miješa s mesom, soja se neće osjetiti, tako da ne morate brinuti oko skeptičnih ukućana. Vama će ovi trikovi uštedjeti dosta novca, a istovremeno ćete starim receptima dati jednu novu notu.

Ovaj recept, osim što je ukusan i mirisan, odličan je i po pitanju tijesta kojeg nije potrebno kuhati prije pečenja. Tijesto će se skuhati samo, odnosno ispeći u pećnici, zbog čega će vam umak kod pripreme biti malo rjeđi.

Sastojci za 6 osoba:

ZA NADJEV

  • 200 g soje (ili 500 g mesa)
  • 3 veća crvena luka
  • 3 veće mrkve
  • 3 velike paprike
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1,7-2 l vode
  • 1-2 žličice papra, soli, origana
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • malo ulja

OSTALO

  • 500 g gotovih kora za lazanje
  • 180 g kiselog vrhnja
  • tvrdi sir

Priprema

  1. Povrće operite i izrežite na kockice.

    Na ulju izdinstajte luk dok ne omekša.

    Dodajte mrkvu, dinstajte oko deset minuta, nakon toga dodajte papriku i dinstajte još dodatnih 10-ak minuta.

     

  2. Zatim dodajte vodu i soju. Dobro promiješajte pa dodajte crvenu papriku, papar, sol, origano, lovorov list i pasiranu rajčicu.

    Umak kuhajte 20-30 minuta. Po potrebi dolijte malo vode. Povremeno promiješajte.

  3. Za to vrijeme upalite pećnicu na 200 °C i ostavite da se grije.

    Gotovim umakom prelijte dno pekača u kojem ćete peći lazanje. Poredajte jedan red tijesta za lazanje, zatim prelijte umakom, dodajte red tijesta i tako sve dok ne potrošite sav umak i tijesto. Zadnju koru prelijte umakom.

  4. Izmutite jedno vrhnje, stavite ga po vrhu, na njega naribajte ili posložite ploške tvrdog sira.

    Pecite oko 45 minuta.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Sanja Mijac

>

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa