JaStudiram
09.10.2015 Iva Savić Do 30 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Wok za brzi ručak

Priprema hrane u woku iznimno je zabavna i brza. Iva Savić će vam pokazati kako odabrati pravi wok za svoju kuhinju te kako u njemu pripremiti ukusnu teletinu s umakom!

Priča

Kuhanje u woku

Priprema hrane u woku, specifičnoj tavi koja se izvorno pripisuje kineskoj kulturi i kuhinji, nije bez razloga osvojila zapadni svijet, kako u kulinarstvu tako i u domaćinstvu.

Kuhanje ili pečenje u woku izvrsna je opcija za jednostavan i brz obrok koja nam istovremeno daje bezbroj mogućnosti za eksperimentiranje s namirnicama i okusima. U woku tako možete pripremiti sve vrste mesa, ribu i morske plodove, gljive, povrće, jaja i brojne druge.

Pod standardnom pripremom hrane u woku se podrazumijeva brza termička obrada hrane na visokim temperaturama uz minimalno korištenje ulja ili drugih masnoća (tzv. stir-fry). Za pripremu jela u woku često se koriste mnogi umaci kao što su sojin umak, riblji umak, umak od oštriga i hoisin umak te svježi začini poput đumbira, češnjaka, limunske trave ili čili papričice (ovisno o kojoj je azijskoj kuhinji riječ). Meso, riba i povrće pripremljeno u woku može se poslužiti samostalno, ali se vrlo često uz to servira i prilog kao što je riža ili rezanci (rižini - rice vermicelli, heljdini - soba noodles ili obični pšenični).

Međutim, osim za stir-fry, wok se može koristiti i za dinstanje, duboko prženje i druge vrste pripreme hrane.

Kakav wok kupiti?

Prave wok tave koje se koriste u azijskim i profesionalnim kuhinjama su izrađene od ugljena, okruglog su dna, imaju duge drške i vrlo su teške te kao takve nisu standardna oprema u domaćinstvima. Iako se ne preporuča wok napravljen od neprijanjajućih materijala (poput teflona, keramike i sl.), kod nas su takve „tave“ najpristupačnije i bit će vam dostatne za kućnu upotrebu. Pogotovo ako ste početnik u pripremi jela u woku!

Pazite da tava ima visoke stranice i dugu dršku. Ako ipak odlučite kupiti profesionalni wok, pazite da vam ne bude pretežak, da osim duge drške ima i pomoćnu ručicu sa suprotne strane (radi lakšeg baratanja) te da je ravnog dna (pravi wok s okruglim dnom teško ćete koristiti na našim štednjacima). Takav wok prije prve uporabe trebate pripremiti tako što ćete mu oribati površinski sloj. Wok će uporabom sve više tamniti i dobiti specifičnu patinu koja sprječava lijepljenje hrane.

Stir-fry

Kod pripreme jela u woku tehnikom stir-fry, bez obzira o kojim je namirnicama riječ, valja na umu imati dva osnovna pravila:

1) Namirnice moraju biti narezane na komade iste veličine. Možete ih rezati na rezance (julienne) ili „ploškice“, s tim da je najbolje da se kod pripreme pojedinog jela odlučite samo za jednu od te dvije varijante i sve namirnice narežete na isti način.

2) Wok tava se ne smije pretrpati, jer će u suprotnom povrće biti uvelo i dinstano, a ne hrskavo i svježe. Zbog toga je namirnice najbolje pripremati dio po dio, vadeći ih sa strane te ih na kraju sve pomiješati, pogotovo ako pripremate i meso i povrće i rezance.


Slatko-ljuta teletina u woku s paprikom, blitvom i sezamom

Odlučila sam vam pokazati pripremu jednog jednostavnijeg jela u woku koje kombinira meso i povrće. Poseban okus jelu daje slatko-ljuti umak u kojem se kao baza koriste sojin umak, rižino vino i svježi đumbir. Ako vam neke od tih namirnica nisu dostupne, zamijenite ih drugim namirnicama koje predlažemo niže u receptu. Okus neće biti sasvim isti ali jelo će, ako je pravilno pripremljeno, i dalje biti vrlo ukusno.

Pri izboru namirnica vodite računa da nekima treba manje, a drugima više vremena da se skuhaju, kao što je slučaj i kod klasične pripreme. U pravilu će uvijek prvo ići luk, poriluk, mrkva, gljive, paprika, patlidžan, a naknadno dodajte tikvice, lisnato povrće poput špinata, blitve, zelja ili kelja.

Wok je sjajna opcija za studente jer relativno brzo i povoljno možete pripremiti obrok za jednu ili više osoba. Možete koristiti ono što imate u frižideru – dozvoljene su piletina, teletina i svinjetina te gljive ili tofu za vegetarijance, kao i skoro sve vrste povrća. Držite se gore navedenih pravila kuhanja u woku, kombinirajte namirnice i uživajte u azijskoj kuhinji i kod kuće.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za meso
  • 2 žlice suncokretovog ili drugog biljnog ulja (nemojte koristiti maslinovo, ja sam koristila namjensko wok ulje od sjemenki grožđa)
  • 250 g telećih šnicli, tanko narezanih (može se zamijeniti istom količinom pilećeg bijelog mesa)
  • 1 crvena paprika
  • 150 g listova blitve (ili špinata)
  • 2 pune žlice sezama
  • 1 manja glavica crvenog luka
Za umak
  • Komadić svježeg đumbira veličine 2 cm
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kečapa
  • 2 žlice rižinog vina (možete zamijeniti s ginom ili sherryjem, okus neće biti isti, ali dobro funkcionira s teletinom)
  • 2 žlice pilećeg ili drugog mesnog temeljca (u nedostatku istog, zamijenite s vodom i prstohvatom soli)
  • 2 do 3 žličice sojinog umaka
  • Pola žličice suhe čili papričice (ovisno o tome koliko volite ljutu hranu)

Način pripreme

Priprema brzog ručka
  1. Operite i očistite papriku i luk pa ih narežite na ploške veličine 3x3 cm i ostavite sa strane.
  2. Operite blitvu, uklonite stapke, dobro je osušite pa narežite poprijeko na trakice širine 2 cm (ako koristite mladi špinat, lišće ne morate usitnjavati).
  3. Uklonite žilice i opne s mesa pa ga narežite na ploške veličine 3x3 cm.
  4. Pripremite umak. U manjoj posudici pomiješajte kečap, sojin umak, rižino vino i temeljac. Dodajte sitno naribani đumbir i češnjak (i sok i pulpu), suhu papričicu, i na kraju sve promiješajte. Ostavite sa strane.
  5. Dobro zagrijte wok pa dodajte jednu žlicu ulja. Dodajte meso i pecite ga minutu do dvije, sve dok ne porumeni. Meso okrenite protresanjem tave i pecite još minutu. Nakon toga ga podlijte s pola količine umaka i žlicom sezama. Pecite još minutu do dvije kako bi se okusi proželi pa izvadite meso na tanjur.
  6. Wok vratite na vatru, dodajte žlicu ulja pa ubacite papriku i luk. Pecite ih 2 do 3 minute, okrećući ih povremeno na isti način kao i meso, sve dok ne potamne izvana i po rubovima. Dodajte im blitvu pa pecite minutu do dvije, podlijte ostatkom umaka i sezama i pecite još dvije minute.
  7. U wok s povrćem vratite meso pa protresite tavu i sve pecite još minutu do dvije. Ugasite i ostavite par minuta da odstoji kako bi se svi okusi povezali.
  8. Servirajte kao samostalan obrok ili uz kuhanu rižu.

    Savjet: Uz ovo jelo lijepo odgovara čaša hladnog piva ili Jamnice.
Preuzmi recept
Autor

Iva Savić

Nikada neću zaboraviti dan kada sam uz pomoć majke ispekla svoj prvi pomfrit, imala sam 10 godina, a samostalno sam počela kuhati s 15 godina. Znanje sam stjecala kroz kulinarske emisije, razne časopise, a kasnije i kroz mnogobrojna putovanja i savjete koje sam pokupila na istima. Rijetko kuham po receptima, više volim kulinarske izazove, a najdraže su mi talijanska, libanonska te azijska kuhinja, posebno vijetnamska i kineska.

Povezani članci