Wok za brzi ručak

  • Iva Savić
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Wok za brzi ručak

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Priprema hrane u woku iznimno je zabavna i brza. Iva Savić će vam pokazati kako odabrati pravi wok za svoju kuhinju te kako u njemu pripremiti ukusnu teletinu s umakom.

Priča

Priprema hrane u woku, specifičnoj tavi koja se izvorno pripisuje kineskoj kulturi i kuhinji, nije bez razloga osvojila zapadni svijet, kako u kulinarstvu tako i u domaćinstvu.

Kuhanje ili pečenje u woku izvrsna je opcija za jednostavan i brz obrok koja nam istovremeno daje bezbroj mogućnosti za eksperimentiranje s namirnicama i okusima. U woku tako možete pripremiti sve vrste mesa, ribu i morske plodove, gljive, povrće, jaja i brojne druge.

Pod standardnom pripremom hrane u woku se podrazumijeva brza termička obrada hrane na visokim temperaturama uz minimalno korištenje ulja ili drugih masnoća (tzv. stir-fry).

Za pripremu jela u woku često se koriste mnogi umaci kao što su sojin umak, riblji umak, umak od oštriga i hoisin umak te svježi začini poput đumbira, češnjaka, limunske trave ili čili papričice (ovisno o kojoj je azijskoj kuhinji riječ). Meso, riba i povrće pripremljeno u woku može se poslužiti samostalno, ali se vrlo često uz to servira i prilog kao što je riža ili rezanci (rižini - rice vermicelli, heljdini - soba noodles ili obični pšenični).

Međutim, osim za stir-fry, wok se može koristiti i za dinstanje, duboko prženje i druge vrste pripreme hrane.

Kakav wok kupiti?

Prave wok tave koje se koriste u azijskim i profesionalnim kuhinjama su izrađene od ugljičnog čelika, okruglog su dna, imaju duge drške i vrlo su teške te kao takve nisu standardna oprema u domaćinstvima. Iako se ne preporuča wok napravljen od neprijanjajućih materijala (poput teflona ili keramike), kod nas su takve tave najpristupačnije i bit će vam dostatne za kućnu upotrebu. Pogotovo ako ste početnik u pripremi jela u woku.

Pazite da tava ima visoke stranice i dugu dršku. Ako ipak odlučite kupiti profesionalni wok, pazite da vam ne bude pretežak, da osim duge drške ima i pomoćnu ručicu sa suprotne strane (radi lakšeg baratanja) te da je ravnog dna (pravi wok s okruglim dnom teško ćete koristiti na našim štednjacima). Takav wok prije prve uporabe trebate pripremiti tako što ćete mu ukloniti površinski sloj. Wok će uporabom sve više tamniti i dobiti specifičnu patinu koja sprječava lijepljenje hrane.

Priprema jela stir-fry tehnikom

Kod pripreme jela u woku tehnikom stir-fry, bez obzira o kojim je namirnicama riječ, valja na umu imati dva osnovna pravila:

  1. Namirnice moraju biti narezane na komade iste veličine. Možete ih rezati na rezance (julienne) ili "ploškice", s tim da je najbolje da se kod pripreme pojedinog jela odlučite samo za jednu od te dvije varijante i sve namirnice narežete na isti način.
  2. Wok tava se ne smije pretrpati, jer će u suprotnom povrće biti uvelo i dinstano, a ne hrskavo i svježe. Zbog toga je namirnice najbolje pripremati dio po dio, vadeći ih sa strane te ih na kraju sve pomiješati, pogotovo ako pripremate i meso i povrće i rezance.


Slatko-ljuta teletina u woku s paprikom, blitvom i sezamom

Odlučila sam vam pokazati pripremu jednog jednostavnijeg jela u woku koje kombinira meso i povrće. Poseban okus jelu daje slatko-ljuti umak u kojem se kao baza koriste sojin umak, rižino vino i svježi đumbir. Ako vam neke od tih namirnica nisu dostupne, zamijenite ih drugim namirnicama koje predlažemo niže u receptu. Okus neće biti sasvim isti ali jelo će, ako je pravilno pripremljeno, i dalje biti vrlo ukusno.

Pri izboru namirnica vodite računa da nekima treba manje, a drugima više vremena da se skuhaju, kao što je slučaj i kod klasične pripreme. U pravilu će uvijek prvo ići luk, poriluk, mrkva, gljive, paprika, patlidžan, a naknadno dodajte tikvice, lisnato povrće poput špinata, blitve, zelja ili kelja.

Wok je sjajna opcija za studente jer relativno brzo i povoljno možete pripremiti obrok za jednu ili više osoba. Možete koristiti ono što imate u frižideru – dozvoljene su piletina, teletina i svinjetina te gljive ili tofu za vegetarijance, kao i skoro sve vrste povrća.

Držite se gore navedenih pravila kuhanja u woku, kombinirajte namirnice i uživajte u azijskoj kuhinji i kod kuće.

Sastojci za 2 osobe:

ZA MESO

  • 2 žlice suncokretovog ili drugog biljnog ulja
  • 250 g telećih šnicli
  • 1 crvena paprika
  • 150 g listova blitve (ili špinata)
  • 2 pune žlice sezama
  • 1 manja glavica crvenog luka

ZA UMAK

  • 2 cm svježeg đumbira
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kečapa
  • 2 žlice rižinog vina
  • 2 žlice pilećeg ili drugog mesnog temeljca
  • 2-3 žličice sojinog umaka
  • ½ žličice suhe čili papričice

Priprema

  1. Operite i očistite papriku i luk pa ih narežite na ploške veličine 3x3 cm i ostavite sa strane.

    Operite blitvu, uklonite stapke, dobro je osušite pa narežite poprijeko na trakice širine 2 cm. Uklonite žilice i opne s mesa pa ga narežite na ploške veličine 3x3 cm.

  2. Pripremite umak. U posudici pomiješajte kečap, sojin umak, rižino vino i temeljac. Dodajte sitno naribani đumbir i češnjak, suhu papričicu i sve promiješajte. Ostavite sa strane.

  3. Dobro zagrijte wok pa dodajte jednu žlicu ulja. Dodajte meso i pecite ga minutu do dvije, sve dok ne porumeni. Meso okrenite protresanjem tave i pecite još minutu.

    Nakon toga ga podlijte s pola količine umaka i žlicom sezama. Pecite još minutu do dvije kako bi se okusi proželi pa izvadite meso na tanjur.

  4. Wok vratite na vatru, dodajte žlicu ulja pa ubacite papriku i luk. Pecite ih 2-3 minute, okrećući ih povremeno na isti način kao i meso, sve dok ne potamne izvana i po rubovima.

    Dodajte im blitvu pa pecite minutu do dvije, podlijte ostatkom umaka i sezama i pecite još dvije minute.

  5. U wok s povrćem vratite meso pa protresite tavu i sve pecite još minutu do dvije. Ugasite i ostavite par minuta da odstoji kako bi se svi okusi povezali.

    Servirajte kao samostalan obrok ili uz kuhanu rižu.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Iva Savić

>

Volim kulinarske izazove, a najdraže su mi talijanska, libanonska te azijska kuhinja, posebno vijetnamska i kineska!

Nikada neću zaboraviti dan kada sam uz pomoć majke ispekla svoj prvi pomfrit, imala sam 10 godina, a samostalno sam počela kuhati s 15 godina.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa