JaStudiram
27.11.2014 Nikolina Dianežević Preko 1 sat Glavno jelo Srednje zahtjevno

Zdravi burgeri za ljubitelje fast fooda

Ovom zdravom alternativom tradicionalnog fast fooda nadmašite očekivanja svih ljubitelja brzog zalogaja.

Priča

Moj dragi je veliki ljubitelj fast fooda. Nedavno je neočekivano završio u bolnici na malo težoj  operaciji, zbog koje gotovo 72 sata nije ništa jeo. Logično, jedva je čekao da izađe i da mu ja spremim nešto fino!

Naravno, nije mi palo napamet da mu napravim nešto nezdravo, a  istovremeno sam htjela spremiti nešto što inače jako voli. Stoga sam se odlučila za pureći burger s malim ''twistom''. Iskombinirala sam burger od nemasnog purećeg mesa uz dodatak umaka pesto genovese, mladog luka, češnjaka, sušenih rajčica i nešto zelenjave.  Koliko mu se svidio? Pojeo je dva ogromna burgera i pitao imam li sastojaka za još jedan.

Galerija

Sastojci

za 4 burgera
  • 500 g mljevene puretine ili piletine
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 - 4 mlada luka
  • 2 žlice gotovog pesto umaka
  • 1 žumanjak
  • Maslinovi ulje za prženje
  • 4 peciva za hamburger ili ciabatta peciva
  • 4 žlice majoneze s mediteranskim začinima (ili obične)
  • 40 grama mješane zelenjave (rikula, baby špinat, zelena salata)
  • 50 g rajčica sušenih u ulju, ocijeđenih
  • 2 kugle mozzarelle
  • Sol i papar
  • 750 g batata

Način pripreme

Priprema
  1. Nakon što sam si napravila i ispila topli čaj od metvice (moj omiljeni), krenula sam rezati luk i češnjak za pripremu burgera. Dragom je bilo dosadno pa sam ipak njemu prepustila taj dio posla, uz naputak da nasitno nasjecka i luk i češnjak. Potrajalo je nekih pola sata, ali se isplatilo jer ih je, unatoč činjenici da je to radio sporo, narezao na vrlo precizne sitne komadiće.

  2. Za to vrijeme, ja sam pripremila batat za pečenje kojeg ćemo poslužiti kao prilog uz naše burgere. Pećnicu sam uključila na 200°C. Batat sam temeljito oprala (jer ćemo ga peći s korom), te ga prerezala okomito po kraćoj strani. Nakon toga, svaku polovicu sam prerezala još na osmine. Sve sam posložila u vatrostalnu posudu i zalila s malo maslinovog ulja, začinila batat solju i paprom, sve dobro pomiješala i ubacila u zagrijanu pećnicu na jedno 40-ak minuta.

  3. Kad je dragi bio gotov sa sjeckanjem luka, uzeli smo veliku posudu i u njoj pomiješali mljevenu puretinu, sjeckani češnjak, mladi luk, pesto, žumanjak, začine, te sol i papar. Sve smo dobro pomiješali da se svi sastojci prožmu. Od dobivene smjese potrebno je oblikovati 4 deblja burgera te ih lagano spljoštiti rukom i ohladiti ih sat vremena u hladnjaku.

  4. Nakon što smo se odmorili i mi i burgeri, zagrijala sam ulje u tavi s neprijanjajućim dnom te pržila burgere s obje strane, sveukupno oko 10-13 minuta, dok ne poprime zlatno-žutu koricu. Pripazila sam da ne zagore i lagano ih pritiskala špatulom kako bi se jednakomjerno ispekli.

  5. Kad sam pripremila meso, krenula sam slagati burgere. Pecivo za hamburger sam prepolovila, tostirala kratko na masnoći na kojoj se peklo meso, te premazala majonezom koju najviše volim. Nama je osobito pasala ona s mediteranskim začinima, budući da cijeli burger ima taj neki talijansko-mediteranski štih. ;)

  6. U pecivo smo obilno stavili salatu (opranu i osušenu naravno), a na salatu polovice rajčica sušenih u ulju. Sad slijedi zvijezda predstave – na rajčice se pažljivo slažu pureći burgeri i par šnitica narezane mozzerelle, te sve lagano pritisne gornjim dijelom peciva - i tako s preostala 3 burgera. Preporučamo svima da posluže burgere uz pečeni batat i, ako žele posebno zdrav obrok, uz zdjelu preostale salate od rikule i špinata ;)

Nadam se da ćete u ovim burgerima uživati kao što smo moj dragi i ja…dobar tek!

Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci