01.10.2019.
Kako Jamnica prirodno potiče probavu
Povoljno djelovanje "kiselica" na probavu uočeno je još prije nekoliko stoljeća. Kako Jamnica prirodno potiče probavu i što sve dobro čini za vaše tijelo, čitajte u nastavku.
Jamnica je prirodna mineralna voda koja sadrži minerale poput natrija, kalcija, magnezija, kalija, klorida, fluorida i drugih. Po svojim osnovnim karakteristikama riječ je natrij-bikarbonatnoj ili hidrogenkarbonatnoj kiselici.
Zašto kažemo "kiselica"? Zato što ovakva voda već na izvoru u sebi sadrži određenu količinu ugljikovog dioksida. Pojednostavljeno, Jamnica već izvire s mjehurićima.
Specifično djelovanje na organizam
Fizikalno-kemijski sastav prirodne mineralne vode većini ljudi zvuči komplicirano. No, upravo zbog svog sastava, koji predstavlja složeni sustav aniona, kationa, otopljenih plinova i drugih elemenata, ova voda ima specifično djelovanje na naš organizam.
Jamnicu, kao i druge prirodne mineralne vode, istraživali su brojni znanstvenici i stručnjaci, farmaceuti, liječnici, kemičari i drugi. Kroz stoljeća je uočeno da konzumacija bikarbonatnih kiselica povoljno djeluje na probavni sustav.
Poticanje prirodnih procesa
Prvo djelovanje je dolaskom u želudac. Bikarbonatna kiselica potiče izlučivanje želučanih sokova koji sadrže sve potrebne spojeve za normalnu razgradnju hrane.
Drugo djelovanje je pozitivan utjecaj na motilitet, odnosno pokretljivost želuca i njegovo normalno pražnjenje. Tako hrana iz želuca prelazi u tanko crijevo normalnim ritmom. Probavne tegobe koje određeni ljudi imaju, poput teškog osjećaja u želucu nakon jela, mogu biti uzrokovane i predugim zadržavanjem hrane u želucu.
Idealna uz teže, masnije obroke
Jamnica, nadalje, moze kao natrij-bikarbonatna kiselica pozitivno utjecati na izlučivanje probavnih spojeva iz gušterače te olakšati rad jetre i žuči. Time potiče normalnu probavu hrane i u tankom crijevu, a to je posebno važno nakon "težih", masnijih obroka. Tako hrana koju smo konzumirali prolazi normalan proces probave u želucu i nakon toga u tankom crijevu, a sve u odgovarajućem vremenu.
Upravo zahvaljujući ovim učincima na rad probavnog sustava, Jamnica prirodno olakšava probavu i daje lakši osjećaj poslije jela. Ne čudi stoga što se već dva stoljeća tradicionalno povezuje s obrocima i uživanju u hrani.
povratak na Blagodati vode