01.10.2019.

Kako Jamnica prirodno potiče probavu

Povoljno djelovanje "kiselica" na probavu uočeno je još prije nekoliko stoljeća. Kako Jamnica prirodno potiče probavu i što sve dobro čini za vaše tijelo, čitajte u nastavku.

Jamnica je prirodna mineralna voda koja sadrži minerale poput natrija, kalcija, magnezija, kalija, klorida, fluorida i drugih. Po svojim osnovnim karakteristikama riječ je natrij-bikarbonatnoj ili hidrogenkarbonatnoj kiselici.

Zašto kažemo "kiselica"? Zato što ovakva voda već na izvoru u sebi sadrži određenu količinu ugljikovog dioksida. Pojednostavljeno, Jamnica već izvire s mjehurićima.

Specifično djelovanje na organizam

Fizikalno-kemijski sastav prirodne mineralne vode većini ljudi zvuči komplicirano. No, upravo zbog svog sastava, koji predstavlja složeni sustav aniona, kationa, otopljenih plinova i drugih elemenata, ova voda ima specifično djelovanje na naš organizam.

Jamnicu, kao i druge prirodne mineralne vode, istraživali su brojni znanstvenici i stručnjaci, farmaceuti, liječnici, kemičari i drugi. Kroz stoljeća je uočeno da konzumacija bikarbonatnih kiselica povoljno djeluje na probavni sustav.

Poticanje prirodnih procesa 

Prvo djelovanje je dolaskom u želudac. Bikarbonatna kiselica potiče izlučivanje želučanih sokova koji sadrže sve potrebne spojeve za normalnu razgradnju hrane.

Drugo djelovanje je pozitivan utjecaj na motilitet, odnosno pokretljivost želuca i njegovo normalno pražnjenje. Tako hrana iz želuca prelazi u tanko crijevo normalnim ritmom. Probavne tegobe koje određeni ljudi imaju, poput teškog osjećaja u želucu nakon jela, mogu biti uzrokovane i predugim zadržavanjem hrane u želucu.

Idealna uz teže, masnije obroke

Jamnica, nadalje, moze kao natrij-bikarbonatna kiselica pozitivno utjecati na izlučivanje probavnih spojeva iz gušterače te olakšati rad jetre i žuči. Time potiče normalnu probavu hrane i u tankom crijevu, a to je posebno važno nakon "težih", masnijih obroka. Tako hrana koju smo konzumirali prolazi normalan proces probave u želucu i nakon toga u tankom crijevu, a sve u odgovarajućem vremenu.

Upravo zahvaljujući ovim učincima na rad probavnog sustava, Jamnica prirodno olakšava probavu i daje lakši osjećaj poslije jela. Ne čudi stoga što se već dva stoljeća tradicionalno povezuje s obrocima i uživanju u hrani.

povratak na Blagodati vode