17.10.2019.
U kafiću i restoranu dileme nema - pr(a)vi izbor je Jamnica!
S više ili manje promišljanja, mi svakodnevno donosimo brojne odluke koje određuju naš sveukupni lifestyle, od toga što ćemo odjenuti, hoćemo li koristiti lift ili stube, gdje ćemo se sastati s prijateljima, što ćemo naručiti u kafiću ili restoranu… i kad dođe trenutak odluke što popiti, evo zašto je navika pijenja prirodne mineralne vode značajna komponenta našeg životnog stila.
Iako često nismo toga svjesni, naš režim prehrane određuju sva hrana i napitci koje dnevno konzumiramo, a lošim odabirom napitaka možemo itekako poremetiti kvalitetu ukupne prehrane.
Pokazalo se da je prehrana koja uključuje vodu kao dominantno piće povezana s većim unosom mikro-nutrijenata (vitamina i minerala), odabirom više voća i povrća i manjim unosom energije i šećera1,2, te da osobe koje redovno konzumiraju prirodnu mineralnu vodu imaju manju tjelesnu težinu, odnosno manji indeks tjelesne mase od onih koje nemaju tu naviku3.
Uz malo matematike, izračun pokazuje da klasični osvježavajući napitci sadrže oko 220 kcal/500 ml, što je preko 1500 kcal tjedno, koje možemo „uštedjeti“ pijući vodu. No, nisu samo kalorije u pitanju. Pijući vodu činimo dobro i za naše zube, smanjujući rizik nastanka karijesa. Pri tome, mineralni sastav Jamnice daje poseban doprinos, čineći je odličnim funkcionalnim odabirom uz svaki obrok i nakon slasnih deserta.
Jamnica je osobito poznata po blagotvornom djelovanju na probavni sustav, jer kao gazirana bikarbonatna voda doprinosi lakšem radu želuca i aktivnosti gušterače i žuči4-7. Stoga se uz jelo preporučuje piti Jamnicu, te osobito kao „digestiv“ nakon težih i masnijih obroka.
Dakle, možemo reći kako i primjerena tjelesna težina i zdravi zubi i dobra probava doprinose i boljoj kvaliteti života. Zato, kad se kaže da prvo mi određujemo naše navike, a onda naše navike određuju nas, navikom odabira Jamnice u kafiću ili restoranu, pokazujemo kako je naš lifestyle - donošenje pravih odluka!
Literatura:
1Gazan R, Sondey J, Maillot M, Guelinckx I, Lluch A. Drinking Water Intake Is Associated with Higher Diet Quality among French Adults. Nutrients. 2016 Oct 31;8(11).
2Yang M, Chun OK. Consumptions of plain water, moisture in foods and beverages, and total water in relation to dietary micronutrient intakes and serum nutrient profiles among US adults. Public Health Nutr. 2015 May;18(7):1180-6.
3Ilich JZ et al. 2008: Nutrition and lifestyle in relation to bone health and body weight in Croatian postmenopausal women. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2008;1-14.
4Bertoni M et al. (2002) Effects of a Bicarbonate-Alkaline Mineral Water on Gastric Functions and Functional Dyspepsia: A Preclinical and Clinical Study. Pharmacological Research. 46, 525-531.
5Anti M et al. (2004) Effects of mineral-water supplementation on gastric emptying of solids in patients with functional dyspepsia assessed with the 13C-octanoic-acid breath test. Hepatogastroenterology. 51(60):1856-1859.
6Cuomo R et al. (2002) Effects of carbonated water on functional dyspepsia and constipation. Eur J Gastroenterol Hepatol. 14(9):991-9.
7Pohl U et al. (2016) Pilot Trial on the Efficacy and Safety of a Natural Mineral Water Rich in Hydrogen Carbonate on Functional Dyspepsia and Heartburn. OJGas. 6, 88-96.
povratak na Blagodati vode