Jamnica uz kavu, ritual i za dušu i za glavu

Jeste li i vi među onima kojima dan počinje tek kad otpiju prvi gutljaj kave? A šalica kave ne ide bez čaše vode… Otkrivamo zdravstvene i gastronomske veze dueta vode i kave, te zašto baš Jamnica uz kavu daje poseban ton ovom dnevnom ritualu.

Gledajući sa zdravstvenog aspekta, vodu uz kavu je dobro piti stoga što kava djeluje kao diuretik (putem bubrega potiče izlučivanje vode iz organizma), a tu „izgubljenu“ vodu je potrebno onda tijelu nadoknaditi. Odgovarajuća hidracija preduvjet je normalnog odvijanja svih tjelesnih funkcija, pa je kod umjerene temperature okoline i umjerene tjelesne aktivnosti preporučeno unijeti 2 do 2,5l vode dnevno iz svih izvora1, uključujući i Jamnicu, kojom unosimo i prirodno sadržane minerale.

Osim što voda ispire okusne pupoljke na jeziku i time omogućuje uživanje u izvornim okusima, specifičan mineralni sastav Jamnice ima i dodatan učinak. Naime, kava, ovisno o načinu uzgoja i prerade, sadrži kiseline koje mogu biti i previše naglašene, a Jamnica, kao alkalna bikarbonatna mineralna voda, tu djeluje harmonično i neutralizirajuće.

Oni koji svoju kavu vole slatku, dobit će posebnu gastronomsku kombinaciju s Jamnicom, koja bogatstvom minerala rezultira suptilnom slankastom notom, dajući profinjeni balans slatkoj kavi.

Poznato je da kofein, najpoznatiji sastojak kave, djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav, pa mnogi kažu da tek nakon prve jutarnje kave mogu normalno razmišljati. Međutim, ne zaboravimo da već i sama voda daje doprinos normalnom odvijanju kognitivnih funkcija2, dakle načinu na koji  razmišljamo, procjenjujemo situacije, rješavamo probleme, donosimo odluke i pamtimo.

I konačno, znate li da je odgovarajući unos vode povezan i s boljim raspoloženjem3,4,5. Zato je i čaša Jamnice uz kavu, veliki plus tom voljenom ritualu… i za dušu i za glavu…

 

Literatura:

1EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459.

2EFSA Journal 2011;9(4):207. Dostupno na: www.efsa.europa.eu/efsajournal

3Pross N et al. (2014) Effects of Changes in Water Intake on Mood of High and Low Drinkers. PLoS One. 11;9(4):e94754.

4Lawrence E et al. (2012) Mild Dehydration Affects Mood in Healthy Young Women. J Nutr. 142(2):382-8.

5Ganio MS et al. (2011) Mild dehydration impairs cognitive performance and mood of men. Br J Nutr. 106(10):1535-43.

povratak na Blagodati vode