Kad je stresno i rokovi stišću… svladaj izazove uz Jamnicu

Opterećeni ste obvezama i brigama? Onda vam je sigurno poznato da se stres odražava na psiho-fizičko stanje, relacije s drugim ljudima i općenito, kvalitetu života. No, kad smo u stresu, razblažimo ga Jamnicom, jer jedna od stvari koje nam mogu pomoći da se osjećamo bolje je - čaša vode.

Voda neće odnijeti naše probleme ali kad se već moramo boriti s izazovima, zašto bi se dodatno izlagali stresu radi dehidriranosti. Naime, pokazalo se da nedostatan status vode u tijelu povećava razinu hormona stresa - kortizola1,2. To je poput začaranog kruga jer kad smo u stresu, često zaboravimo piti vodu, što dovodi do povećanog rizika od dehidracije, koja opet dodatno podiže razinu stresa.

Znate li da je već i blaga dehidracija povezana s razdražljivošću i smanjenim mentalnim sposobnostima? Mozak ne može funkcionirati normalno ukoliko organizam nije odgovarajuće hidriran, jer voda doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, koja obuhvaća koncentraciju, percepciju, rasuđivanje i zaključivanje. Također tu je i veza odgovarajućeg unosa vode i raspoloženja… Dakle, imajmo Jamnicu nadohvat ruke jer slika je jasna – vode na dan trebamo oko dvije litre i držimo se ove preporuke3.

A praktičan alat kojeg možemo iskoristiti za procjenu stanja hidracije je boja mokraće4,5. Kod odgovarajuće hidracije ona je svijetlo žute boje (ako je potpuno prozirna možda pretjerujete s unosom vode, čime „ispirete“ i minerale iz tijela), dok tamnije nijanse ukazuju na potrebu većeg unosa vode. S Jamnicom tijelu osiguravate vodu kao i prirodno otopljene minerale.

U svakom slučaju, dnevni unos od 8 -10 čaša vode, među kojima je i Jamnica, biti će dobra podloga za obuzdavanje stresnih situacija.

 

Literatura:

1Maresh CM et al. (2006) Effect of hydration state on testosterone and cortisol responses to training-intensity exercise in collegiate runners. Int J Sports Med. 2006 Oct;27(10):765-70.

2Castro-Sepulveda M et al.(2018) Basal Mild Dehydration Increase Salivary Cortisol After a Friendly Match in Young Elite Soccer Players. Front Physiol. 9:1347.

3EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459.

4McKenzie AL et al. (2015). Accuracy of Urine Color to Detect Equal to or Greater Than 2% Body Mass Loss in Men. J Athl Train. 50(12):1306-9.

5Kavouras SA et al. (2016) Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy children. Eur J Nutr. 55(3):907-15.

povratak na Blagodati vode