Kada palačinke pravim…i ne samo palačinke

Da bez Jamnice nema pravih palačinki znamo od naših baka i mama, koje su nas učile praviti ih dok smo još bili djeca. A promatranjem čarolije njihovog kreiranja, mogli smo naslutiti da u vezi između Jamnice i omiljenih nam poslastica postoji prava međusobna kemija… i doista je tako!

Osim što zamjenjuje dio mlijeka u smjesi, Jamnica je, zbog svog prirodnog sadržaja natrij-bikarbonata, ujedno i prirodno sredstvo za rahljenje, koje tijestu daje prozračnu lakoću i nježnost.

Natrijev – bikarbonat s kiselinama iz smjese stvara ugljikov dioksid (CO2), koji pomaže da tijesto dobije veći volumen i rahlost. To se zapravo događa prvi put kad se Jamnica doda u tijesto te dodatno kad se smjesa izloži povećanoj temperaturi za vrijeme pečenja. Ovaj učinak još je pojačan i samim CO2 koji je već, kao takav, prisutan u Jamnici. A učinke obilja mjehurića u smjesi konačno vidimo u tavi kad se u palačinkama, pečenjem, stvaraju sitne rupice.

Palačinke napravljene s Jamnicom tradicionalna su delicija, no one nisu jedino jelo kojemu Jamnica daje svoj osebujni pečat. I dok mnogi ne propuštaju s Jamnicom izraditi omiljene ćevapčiće, ljubitelji istočnjačke kuhinje sigurno znaju da se s Jamnicom (dobro ohlađenom) radi fantastično lagana tempura- smjesa za pohanje ribe, piletine, škampa i povrća…

Ako želite svoju kreativnost usmjeriti na kuhanje s manje kalorija uz pravi gurmanski užitak, u guste kremaste juhe dodajte malo Jamnice neposredno prije serviranja. Isto tako možete Jamnicom zamijeniti dio ulja u preljevu za salatu, što će dati dodatnu svježinu.

Zamjena obične vode Jamnicom u tijestu za raviole napravit će potpuni iskorak u njihovoj teksturi i prozračnosti, a omiljena dizana tijesta, poput onog za buhtle, postati će nježni i rahli slatki zalogajčići.

Probajte i vi!

povratak na Blagodati vode