Bezglutenski čokoladni kolač

  • Jedozovni duo
  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Ako pazite na prehranu, ne znači da morate zaboraviti na deserte. Ovaj čokoladni kolač bez šećera pravi je slatki umirivač savjesti.

PRIČA

Ako pazite na prehranu, ako ste u procesu čišćenja organizma od blagdanskog pretjerivanja, ako ste vegetarijanac ili ne podnosite gluten to ne znači da se morate se lišiti dobre, ukusne i kvalitetne hrane. Slastice su često prve na udaru. Eliminiramo ih jer nam se učini da će dovesti u pitanje neki režim prehrane koji provodimo.

Ova torta je prava tješiteljica i umirivač savjesti. Nema šećera, minimalno maslaca, krema je od laganog sira, a puno voća jamči da ćete osjećati svu svježinu okusa koji čine ovaj čokoladni bezglutenski kolač s voćem.

Kumkvat: Zlatna naranča

Za one koji nisu upoznati s kumkvatom, evo par osnovnih informacija o ovoj zlatnoj naranči. Kumkvat, gorkasto-slatki plod nalik minijaturnoj naranči, potječe iz Kine, ali uspijeva i kod nas. Sredina mu je kiselkasta i ima sjemenke koje morate ukloniti, ali što je plod zreliji, sve je manje kiseo i bogatiji okusom.

Koristi se cijeli, s korom, stoga je iznimno važno da za svoje delicije nabavite neprskani kumkvat. Budući da je kumkvat patuljasta biljka koja uspijeva i u većim teglama, možete nabaviti sadnicu i posaditi vlastiti.

Kumkvat možete zamrznuti, naribati u neki kolač, sačuvati u likeru ili skuhati pekmez.

Kombinaciju voća za ovaj čokoladni kolač možete i korigirati prema sezoni ili zamijeniti domaćim džemom s malo šećera i puno voća, a odličan je i sa svježim voćem.

Osim klementina i kumkvata, predlažemo i džem od kupina koji se prekrasno slaže s laganom sirnom kremom i souffle čokoladom. Vašoj mašti prepuštamo sve ostale mogućnosti: šumsko voće, naranče, kruške, smokve… Koliko vrsta voća, toliko i kreacija.

Sastojci za 10 osoba:

ZA TIJESTO

  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 5 jaja
  • prstohvat soli

ZA UKUHANO VOĆE

  • sok dvije klementine
  • 2 žlice javorovog sirupa ili meda
  • štapić cimeta
  • zvjezdasti anis
  • 4 narezane klementine ili 2 naranče
  • nekoliko kumkvata

ZA KREMU

  • 500 g svježeg sira
  • 2 žlice javorovog sirupa ili meda
  • pola mahune vanilije
  • sok 1 klementine ili agruma po želji

NAČIN PRIPREME

  1. Natrgajte čokoladu, maslac narežite na komadiće i otopite na pari.

    Izjednačite lopaticom i stavite sa strane da se malo ohladi. 

  2. Razdvojite jaja, bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih. Žumanjke kratko istucite vilicom i u tankom mlazu postepeno ulijevajte u čokoladnu smjesu. Na kraju, lagano spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.

    Smjesu izlijte u kalup od 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite 40-ak minuta.

  3. Ja namjerno ne koristim šećer u ovom tijestu jer je čokolada dovoljno slatka, ali ako želite, možete dodati šećer čime će kolač dobiti na slatkoći, ali i volumenu.

    U tom slučaju miksajte 50 g šećera s žumanjcima, a 25 g s bjelanjcima.

  4. Dok se kolač peče, pripremite voće i kremu. U tavu debljeg dna na laganu vatru stavite sok 3 klementine ili jedne veće naranče. Dodajte med, cimet i jedan zvjezdasti anis. Ako želite, možete dodati i malo likera od naranče ili limuna.

    Lagano miješajte, kako bi se med potpunio otopio.

  5. Klementine ogulite i narežite na "kotače", kumkvate prepolovite i izdubite sredinu s košticama.

    Stavite voće u tavu i lagano promiješajte, da se obloži sirupom. Maknite s vatre, da se malo ohladi.

  6. Istucite slatko vrhnje s dvije žlice meda ili javorovog sirupa, dodajte unutrašnjost pola mahune vanilije i sok jedne klementine ili agruma po vašem izboru.

    Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte ga siru, da dobijete mekanu kremu.

  7. Kolač servirajte s kremom od sira i voćem.

    Ovaj kolač možete servirati i s bilo kojim domaćim, kiselkastim pekmezom, npr. od šumskog voća, borovnica ili drijenka.

AUTOR RECEPTA
Jedozovni duo
Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, dvije generacije iste strasti!

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti