Bezglutenski čokoladni kolač
Ako pazite na prehranu, ne znači da morate zaboraviti na deserte. Ovaj čokoladni kolač bez šećera pravi je slatki umirivač savjesti.
PRIČA
Ako pazite na prehranu, ako ste u procesu čišćenja organizma od blagdanskog pretjerivanja, ako ste vegetarijanac ili ne podnosite gluten to ne znači da se morate se lišiti dobre, ukusne i kvalitetne hrane. Slastice su često prve na udaru. Eliminiramo ih jer nam se učini da će dovesti u pitanje neki režim prehrane koji provodimo.
Ova torta je prava tješiteljica i umirivač savjesti. Nema šećera, minimalno maslaca, krema je od laganog sira, a puno voća jamči da ćete osjećati svu svježinu okusa koji čine ovaj čokoladni bezglutenski kolač s voćem.
Kumkvat: Zlatna naranča
Za one koji nisu upoznati s kumkvatom, evo par osnovnih informacija o ovoj zlatnoj naranči. Kumkvat, gorkasto-slatki plod nalik minijaturnoj naranči, potječe iz Kine, ali uspijeva i kod nas. Sredina mu je kiselkasta i ima sjemenke koje morate ukloniti, ali što je plod zreliji, sve je manje kiseo i bogatiji okusom.
Koristi se cijeli, s korom, stoga je iznimno važno da za svoje delicije nabavite neprskani kumkvat. Budući da je kumkvat patuljasta biljka koja uspijeva i u većim teglama, možete nabaviti sadnicu i posaditi vlastiti.
Kumkvat možete zamrznuti, naribati u neki kolač, sačuvati u likeru ili skuhati pekmez.
Kombinaciju voća za ovaj čokoladni kolač možete i korigirati prema sezoni ili zamijeniti domaćim džemom s malo šećera i puno voća, a odličan je i sa svježim voćem.
Osim klementina i kumkvata, predlažemo i džem od kupina koji se prekrasno slaže s laganom sirnom kremom i souffle čokoladom. Vašoj mašti prepuštamo sve ostale mogućnosti: šumsko voće, naranče, kruške, smokve… Koliko vrsta voća, toliko i kreacija.
Sastojci za 10 osoba:
ZA TIJESTO
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 5 jaja
- prstohvat soli
ZA UKUHANO VOĆE
- sok dvije klementine
- 2 žlice javorovog sirupa ili meda
- štapić cimeta
- zvjezdasti anis
- 4 narezane klementine ili 2 naranče
- nekoliko kumkvata
ZA KREMU
- 500 g svježeg sira
- 2 žlice javorovog sirupa ili meda
- pola mahune vanilije
- sok 1 klementine ili agruma po želji
NAČIN PRIPREME
-
Natrgajte čokoladu, maslac narežite na komadiće i otopite na pari.
Izjednačite lopaticom i stavite sa strane da se malo ohladi.
-
Razdvojite jaja, bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih. Žumanjke kratko istucite vilicom i u tankom mlazu postepeno ulijevajte u čokoladnu smjesu. Na kraju, lagano spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u kalup od 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite 40-ak minuta.
-
Ja namjerno ne koristim šećer u ovom tijestu jer je čokolada dovoljno slatka, ali ako želite, možete dodati šećer čime će kolač dobiti na slatkoći, ali i volumenu.
U tom slučaju miksajte 50 g šećera s žumanjcima, a 25 g s bjelanjcima.
-
Dok se kolač peče, pripremite voće i kremu. U tavu debljeg dna na laganu vatru stavite sok 3 klementine ili jedne veće naranče. Dodajte med, cimet i jedan zvjezdasti anis. Ako želite, možete dodati i malo likera od naranče ili limuna.
Lagano miješajte, kako bi se med potpunio otopio.
-
Klementine ogulite i narežite na "kotače", kumkvate prepolovite i izdubite sredinu s košticama.
Stavite voće u tavu i lagano promiješajte, da se obloži sirupom. Maknite s vatre, da se malo ohladi.
-
Istucite slatko vrhnje s dvije žlice meda ili javorovog sirupa, dodajte unutrašnjost pola mahune vanilije i sok jedne klementine ili agruma po vašem izboru.
Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte ga siru, da dobijete mekanu kremu.
-
Kolač servirajte s kremom od sira i voćem.
Ovaj kolač možete servirati i s bilo kojim domaćim, kiselkastim pekmezom, npr. od šumskog voća, borovnica ili drijenka.