Biskvitni kolač s marelicama

  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Biskvitni kolač s marelicama uz aromu vanilije i zrele marelice pravi je ljetni užitak!

PRIČA

Biskvitni kolač s marelicama podsjeća me na baku i ljeta kada ga je ona pripremala. Toliko jednostavan a prepun okusa, topline i mekoće. Napravila sam varijantu bez jaja i, zahvaljujući mineralnoj vodi i prašku za pecivo, dobila sam vrlo sličnu teksturu i sočnost klasičnom biskvitnom kolaču. Uz aromu vanilije i zrele marelice, ovaj kolač postaje pravi ljetni užitak 🍑👌

SASTOJCI

  • *1 šalica = 250 ml*
  • 1 + ½ šalice pšeničnog brašna T850
  • ½ šalice griza
  • 2/3 šalice svijetlog smeđeg (ili bijelog) šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • ¾ šalice Jamnice
  • 3 žlice gušćeg jogurta (sojinog ili običnog)
  • ½ šalice otopljenog maslaca (ili veganskog margarina u bloku)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4-5 zrelih marelica
  • Opcionalno za servirati: šlag od kokosa (ili običan šlag), listići badema

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup promjera 19x19 cm nauljiti i pobrašniti.

  2. U većoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke.

  3. U manjoj zdjeli pomiješati mokre sastojke.

  4. Dodati mokre sastojke suhima i pomiješati dok se sastojci ne ujedine. Nemojte predugo miješati, dovoljno je povezati sastojke.

  5. Prebaciti smjesu u pripremljeni kalup i poravnati.

  6. Narezati marelice na komadiće te utisnuti u tijesto i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, cca 45 minuta odnosno dok čačkalica koju ste zaboli u biskvit ne izađe suha.

  7. Pustiti da se kolač ohladi na rešetki, zatim ga posipati šećerom u prahu i servirati uz dodatak šlaga i listića badema (opcionalno).