Biskvitni kolač s marelicama
Biskvitni kolač s marelicama uz aromu vanilije i zrele marelice pravi je ljetni užitak!
PRIČA
Biskvitni kolač s marelicama podsjeća me na baku i ljeta kada ga je ona pripremala. Toliko jednostavan a prepun okusa, topline i mekoće. Napravila sam varijantu bez jaja i, zahvaljujući mineralnoj vodi i prašku za pecivo, dobila sam vrlo sličnu teksturu i sočnost klasičnom biskvitnom kolaču. Uz aromu vanilije i zrele marelice, ovaj kolač postaje pravi ljetni užitak 🍑👌
SASTOJCI
- *1 šalica = 250 ml*
- 1 + ½ šalice pšeničnog brašna T850
- ½ šalice griza
- 2/3 šalice svijetlog smeđeg (ili bijelog) šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- ¾ šalice Jamnice
- 3 žlice gušćeg jogurta (sojinog ili običnog)
- ½ šalice otopljenog maslaca (ili veganskog margarina u bloku)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4-5 zrelih marelica
- Opcionalno za servirati: šlag od kokosa (ili običan šlag), listići badema
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA
-
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup promjera 19x19 cm nauljiti i pobrašniti.
-
U većoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke.
-
U manjoj zdjeli pomiješati mokre sastojke.
-
Dodati mokre sastojke suhima i pomiješati dok se sastojci ne ujedine. Nemojte predugo miješati, dovoljno je povezati sastojke.
-
Prebaciti smjesu u pripremljeni kalup i poravnati.
-
Narezati marelice na komadiće te utisnuti u tijesto i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, cca 45 minuta odnosno dok čačkalica koju ste zaboli u biskvit ne izađe suha.
-
Pustiti da se kolač ohladi na rešetki, zatim ga posipati šećerom u prahu i servirati uz dodatak šlaga i listića badema (opcionalno).