Bogata pita od jabuka i lješnjaka
PRIČA
Znam što ćete reći – ljeto još traje i nije još vrijeme za pitu od jabuka. No ja nekako mislim da je uvijek vrijeme za pitu od jabuka! A pogotovo kad je ovako divna, bogata, sočna i još nadopunjena lješnjacima – divota od okusa i mirisa.
Sastojci
Tijesto
- 75 g zapečenih, mljevenih lješnjaka
- 200 g glatkog brašna ili pomiješanog s oštrim
- 150 g hladnog maslaca
- 40 g šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
Nadjev od lješnjaka
- 75 g zapečenih, mljevenih lješnjaka
- 50 g šećera
- 1 puna žlica glatkog brašna
- 2 bjelanjka
Nadjev od jabuka
- 4 velike jabuke (oko 700 g očišćenih i narezanih jabuka)
- 40-80 g šećera (ovisno o slatkoći jabuka)
- 20 g škrobnog brašna
- 1 žličica cimeta
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
Dodatno
- 1 jaje za premazivanje + malo šećera za posipanje
NAČIN PRIPREME
-
Lješnjake prepecite na suhoj tavi (ako već nisu pečeni) dok ne počnu dobivati boju i dok se ljuskice ne odvoje. Prebacite u čistu, suhu krpu i dobro istrljajte da uklonite ljuskice, a zatim ih sameljite. Sameljite cijelu količinu, 150 g, pa podijelite na dva dijela – pola za tijesto, pola za nadjev.
-
Zajedno pomiješajte lješnjake, brašno, šećer, sol i maslac narezan na komadiće. Rukama ili u multipraktiku oblikujte mrvičasto tijesto (trljanjem među dlanovima), a zatim dodajte žumanjke i kratko umijesite tijesto, samo dok se ne poveže. Podijelite na dva dijela – 2/3 i 1/3 pa svaki zasebno oblikujte u spljoštenu kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 30-60 min.
-
Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške, najlakše pomoću gulilice za krumpir ili ribeža. Pomiješajte s ostalim sastojcima.
-
Za nadjev od lješnjaka također sve izmiješajte, bjelanjke ne treba tući.
-
Kalup za pitu premažite s malo maslaca pa u nju utisnite veći dio tijesta, u dno i stranice kalupa. Ja potom volim 15 minuta zamrznuti jer bude prhkije i bolje se peče. Zamrznuto tijesto izbodite vilicom, premažite nadjevom od lješnjaka pa na njega posložite jabuke. Utisnite ih dobro, da nema puno zraka među njima.
-
Na kraju razvucite i drugi dio tijesta i složite na vrh po želji (možete ga i samo namrviti jer ovo je tijesto dosta osjetljivo). Premažite umućenim jajetom i pospite s malo šećera pa pecite oko 50-55 minuta na 180°C. Dobro je na početku 10-ak minuta peći samo s donjim grijačem da budete sigurni da će se dno dobro ispeći.
-
Ohladite i poslužite uz čašu Jamnice ili po želji uz kuglicu sladoleda. Dobar tek!