Brancin punjen gljivama

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Strast prema sakupljanju gljiva i ribolovu zajedničko je svim članovima Šimine obitelji, a rezultat sljubljivanja ova dva svijeta isprobajte u ovom jedinstvenom receptu.

PRIČA

Sljubljivanje šume i mora, točnije gljiva i riba, dugujem svojim roditeljima. Bilo je samo pitanje vremena kada će im, kao strastvenim sakupljačima gljiva i ribolovcima, pasti na pamet takvo uparivanje.

Prva riba koju su pokušali spojiti s gljivama bila je jegulja. Naime, dok sam bio mali i dok je more u našoj "vali" bilo kudikamo čišće, bilo je moguće uloviti tu beštiju. Radi se o neprivlačnoj ribi zmijolika oblika koja je dosta masna te kao takva izvrstan izbor za prvo punjenje.

Moj prvi samostalan pokušaj sljubljivanja gljiva i riba dogodio se na moj 18. rođendan kada sam ribu od 3 kg napunio nadjevom od vrganja, zašio i zapekao u pećnici. Radilo se o ribi škaram, tzv. jadranskoj barakudi.

Uslijedili su pokušaji i s drugim ribama, gofom, ugorom i licom. Danas vam donosim nešto moderniju verziju.

Sastojci za 2 osobe:

ZA BRANCINA

  • 2 brancina od 300 g (4 fileta)
  • 500 g smrznutog kuhanog kukuruza
  • malo maslaca
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 200 g gljiva (vrganji, lisičke, shitake ili šampinjoni)
  • malo tvrdog sira
  • čili
  • 300 g mladog špinata
  • 1 list peršina
  • češnjak

NAČIN PRIPREME

  1. Skuhani zaleđeni kukuruz s malo vode razradite u blenderu dok ne dobijete kašastu smjesu. Zaleđeni kukuruz se puno lakše blenda od onog koji je samo skuhan pa preporučam da koristite tu varijantu.

    Ubacite smjesu u lonac i lagano zagrijte na vatri.

  2. Kad se izmiksani kukuruz ugrije, propasirajte ga kroz fino sito da se riješite opni.

    Vratite propasirani kukuruz na vatru, dodajte par komadića maslaca, sol i papar te ostavite na laganoj vatri da se zgusne. Potrebno je miješati kukuruz da se ne zalijepi za dno lonca.

  3. Gljive narežite na krupne komade i kratko zapecite na maslacu u tavi (obavezno dodajte sol i papar).

    Pred kraj ubacite svježi peršin i koju kap limunovog soka

  4. Filete blago posolite i zarolajte u smotuljke te učvrstite dno aluminijskom folijom. Smotuljke napunite nadjevom od gljiva. Po vrhu punjenih fileta možete po želji naribati neki tvrdi sir.

    Pecite u zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta na 170°C.

  5. Operite mladi špinat i dobro ga obrišite.

    Kratko ga sotirajte u woku na malo maslinova ulja da uvene.

  6. U tanjur stavite podlogu od kukuruza, sotirani špinat i riblji smotuljak s gljivama.

    Po želji dodajte malo čilija u prahu.

  7. Savjet: Ako se radi o većim ribama, postoji varijanta da se trbušna šupljina napuni nadjevom od gljiva, zašije i zapeče u pećnici. Filet brancina je samo modernizirana inačica.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba