Brancin punjen gljivama
Strast prema sakupljanju gljiva i ribolovu zajedničko je svim članovima Šimine obitelji, a rezultat sljubljivanja ova dva svijeta isprobajte u ovom jedinstvenom receptu.
PRIČA
Sljubljivanje šume i mora, točnije gljiva i riba, dugujem svojim roditeljima. Bilo je samo pitanje vremena kada će im, kao strastvenim sakupljačima gljiva i ribolovcima, pasti na pamet takvo uparivanje.
Prva riba koju su pokušali spojiti s gljivama bila je jegulja. Naime, dok sam bio mali i dok je more u našoj "vali" bilo kudikamo čišće, bilo je moguće uloviti tu beštiju. Radi se o neprivlačnoj ribi zmijolika oblika koja je dosta masna te kao takva izvrstan izbor za prvo punjenje.
Moj prvi samostalan pokušaj sljubljivanja gljiva i riba dogodio se na moj 18. rođendan kada sam ribu od 3 kg napunio nadjevom od vrganja, zašio i zapekao u pećnici. Radilo se o ribi škaram, tzv. jadranskoj barakudi.
Uslijedili su pokušaji i s drugim ribama, gofom, ugorom i licom. Danas vam donosim nešto moderniju verziju.
Sastojci za 2 osobe:
ZA BRANCINA
- 2 brancina od 300 g (4 fileta)
- 500 g smrznutog kuhanog kukuruza
- malo maslaca
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 200 g gljiva (vrganji, lisičke, shitake ili šampinjoni)
- malo tvrdog sira
- čili
- 300 g mladog špinata
- 1 list peršina
- češnjak
NAČIN PRIPREME
-
Skuhani zaleđeni kukuruz s malo vode razradite u blenderu dok ne dobijete kašastu smjesu. Zaleđeni kukuruz se puno lakše blenda od onog koji je samo skuhan pa preporučam da koristite tu varijantu.
Ubacite smjesu u lonac i lagano zagrijte na vatri.
-
Kad se izmiksani kukuruz ugrije, propasirajte ga kroz fino sito da se riješite opni.
Vratite propasirani kukuruz na vatru, dodajte par komadića maslaca, sol i papar te ostavite na laganoj vatri da se zgusne. Potrebno je miješati kukuruz da se ne zalijepi za dno lonca.
-
Gljive narežite na krupne komade i kratko zapecite na maslacu u tavi (obavezno dodajte sol i papar).
Pred kraj ubacite svježi peršin i koju kap limunovog soka.
-
Filete blago posolite i zarolajte u smotuljke te učvrstite dno aluminijskom folijom. Smotuljke napunite nadjevom od gljiva. Po vrhu punjenih fileta možete po želji naribati neki tvrdi sir.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta na 170°C.
-
Operite mladi špinat i dobro ga obrišite.
Kratko ga sotirajte u woku na malo maslinova ulja da uvene.
-
U tanjur stavite podlogu od kukuruza, sotirani špinat i riblji smotuljak s gljivama.
Po želji dodajte malo čilija u prahu.
-
Savjet: Ako se radi o većim ribama, postoji varijanta da se trbušna šupljina napuni nadjevom od gljiva, zašije i zapeče u pećnici. Filet brancina je samo modernizirana inačica.