Čokoladni lava kolači bez oraha
S lakoćom pripremite ovaj poznati čokoladni desert koji se topi u ustima i izgleda zamamno na tanjuru.
PRIČA
Moja baka je za mene bila bolja od kojekakvih razvikanih francuskih kuhara. Vjerojatno nas većina tako razmišlja o svojim bakama. Jedino što sam joj zamjerala je teško odmicanje od tradicije. Ona je radila onako kako je ona znala i naučila i nije bilo te moderne tehnologije kojoj bi se pokorila, nema šanse!
Takva je bila i kada su u pitanju bili recepti za kolače. To su uglavnom bili neki suhi keksi ili kolači s orasima. Svi njeni kolači imali su orahe! Malo je reći da sam se zasitila oraha u 24 godine života svog života, a da sam žudila za kolačima sa čokoladom.
Onog trena kad sam zakoračila u vlastitu kuhinju, bilo je vrijeme da iskoristim vještine kojima me podučila baka, ali i da počnem eksperimentirati s okusima za kojima mi je žudilo nepce. U to ime, evo jednog poprilično čokoladnog recepta - bez oraha.
Sastojci za 4 osobe:
Za lava kolače
- 150 g čokolade za kuhanje
- 75 g maslaca
- ½ žličice instant kave
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 30 g brašna
- šećer u prahu (za posipanje)
- dekoracija po želji (listići mente, jagode, maline…)
NAČIN PRIPREME
-
U mikrovalnoj na 30 sekundi otopite maslac i nasjeckanu čokoladu. Kada su se otopili, promiješajte pjenjačom kako bi se smjesa sjedinila. Dodajte instant kavu, aromu vanilije i prstohvat soli te ponovno promiješajte.
Potom u smjesu dodajte jaja i žumanjke, promiješajte, a zatim brašno i - opet promiješajte.
-
Pripremite posudice za pečenje tako da ih našpricate sprejem za pečenje te ih napunite smjesom na oprilike dvije trećine.
-
Pecite na 220°C maksimalno deset minuta - ovisno o veličini posudica. Svoje sam pekla 6 minuta i bilo je dovoljno.
Kolači su gotovi kada odozgo vidite malu udubinu na sredini kolačića.
-
Malo pričekajte da se slegnu te ih izokrenite na tanjure za serviranje, ukrasite i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.