Čupavci punjeni džemom od višanja

  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Čupavci punjeni džemom od višanja

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Čupavci su obilježili mnoge rođendane i praznike, a i danas su popularni. Ovaj put ih nadjenite džemom od višanja i uživajte u osvježenoj verziji.

Priča

Čupavci se toliko dugo već pripremaju kod nas, da bismo mogli pomisliti kako je riječ o domaćem kolaču. No, njihovo porijeklo zapravo je australsko, gdje su poznati pod nazivom Lamingtons.

Ovog smo se puta odlučili za drugačiju verziju, čupavce nadjevene džemom od višanja. Kiselkasta nota višanja savršena je u kombinaciji s čokoladom i kokosom i ovom dobro poznatom kolaču daje svježu i novu dimenziju.

Čupavci punjeni džemom od višanja

Sastojci:

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 g kristal šećera
  • 300 g brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 100 ml mlijeka

Za preljev i posip:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 125 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 200 g kokosovog brašna

Za nadjev:

  • Džem od višanja (ili prema želji)

Priprema

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa. Lim za pečenje veličine cca 33 x 20 obložite papirom za pečenje. Možete na lim staviti malo ulja kako bi se papir bolje držao.

  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke dodajte šećer i pjenasto umutite. Ulijte ulje i mlijeko pa izmiksajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa pomalo dodajte u smjesu s jajima.

  3. Bjelanjke umutite u snijeg. Dodajte ih u smjesu špatulom u nekoliko navrata i lagano umiješajte. Izlijte smjesu na lim za pečenje i stavite u pećnicu te pecite oko 20 minuta, odnosno dok se rubovi biskvita ne odvoje od lima. Je li biskvit gotov, možete provjeriti i tako da zabodete čačkalicu u sredinu, ako izađe suha – gotov je.

  4. Biskvit nakon 10-ak minuta prevrnite na radnu površinu i pustite da se ohladi. Prerežite ga bočno po dužini, premažite džemom donju polovicu i poklopite gornjom pa narežite na kocke. Ili, možete biskvit prvo izrezati na kocke, svaku razrezati i namazati džemom (kao male sendviče), ovisno što vam je lakše. Pustite da se sve još malo stisne i spoji. Također, ne morate ih rezati na sasvim pravilne kocke, možete i na kvadre, prema želji.

  5. U dubljoj posudi rastopite maslac i čokoladu pa dodajte šećer i mlijeko. Kad počne kuhati, maknite s vatre. Nadjevene kocke umačite prvo u čokoladu pa odmah u kokos mrvice. Pomozite si s vilicama. Nakon što ih uvaljate u kokos, čupavce odložite na pladanj.

Uz svaki obrok
Na vrh
© 2021. Jamnica plus d.o.o. Sva prava pridržana.