Dhal od crvene leće
Dhal je indijsko jelo nalik varivu koje je vrlo brzo gotovo, a glavni sastojak čine mahunarke.
PRIČA
Dhal je indijsko jelo koje je vrlo brzo gotovo, a glavni sastojak čine mahunarke koje nije potrebno prethodno namakati zbog čega njegova priprema prilično kratko traje. Ovaj hranjivi obrok nalik varivu obiluje bogatim aromama, a najčešće se jede s rižom ili s Naanom. Odlična je varijanta i za pripremiti unaprijed, za ponijeti na posao, a može se i zalediti te vaditi po potrebi, kada ste jako zaposleni i ne stignete pripremati ručak ili večeru.
SASTOJCI
SASTOJCI ZA DHAL:
- *1 šalica = 250 ml*
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 žličice kumina
- 1 glavica žutog luka
- 4 režnja češnjaka
- 3 mrkve srednje veličine
- 1 žličica đumbira u prahu ili 2 cm svježeg ribanoga
- 1 žličica korijandera u prahu
- 2 žličice Garam masale
- 1 + 1/2 šalice crvene leće (polovice)
- 1 šalica sjeckanih pelata
- 2 šalice kokosovog mlijeka/kreme (punomasno, iz konzerve)
- 2 žličice javorovog sirupa
- 4 šalice povrtnog temeljca (ili vode)
- sol, papar po želji
- Dodatno za servirati: svježa limeta, svježi peršin, (sojin) jogurt
SASTOJCI ZA NAAN:
- 1 šalica bijelog pirovog brašna
- 1 + 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 3/4 šalice sojinog jogurta (nezašećerenoga)
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA
-
Leću oprati i ocijediti.
-
Na kokosovom ulju popržiti kumin dok ne počne otpuštati mirise, tek nekoliko trenutaka. Zatim dodati sitno sjeckani luk i češnjak te kratko prodinstati. Dodati sve začine osim soli i pomiješati te kratko popirjati.
-
Dodati mrkvu sjeckanu na kockice, leću, pelate, kokosovo mlijeko, javorov sirup i povrtni temeljac (ili vodu). Pomiješati i pustiti da zakuha, zatim poklopiti, smanjiti i kuhati na srednje jakoj vatri 40 minuta. Pred kraj dodati sol i pustiti da se kuha dok leća skroz ne omekša. Dhal mora biti gust, poput variva.
-
Dok se Dhal kuha, napravite prefini domaći Naan. U zdjeli pomiješati suhe sastojke, dodati jogurt i umijesiti tijesto. Prebaciti na pobrašnjenu površinu i oblikovati 4 kuglice. Zatim kuglice razvaljati i staviti na vrelu, suhu tavu. Peći nekoliko trenutaka sa svake strane, dok se tijesto ne napuše i poprimi rumene točkice. Pečeni Naan umotati u krpu da zadrži elastičnost i mekoću.
-
Kada je Dhal gotov, servirati s dodacima i svježim, još toplim Naanom.