Focaccia

  • Kristina Štriga
  • preko 1h
  • Međujelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Focaccia je pogača popularna u Italiji, a obično je prelivena maslinovim uljem te začinjena solju i začinskim biljem.

Za focacciu

Tijesto

  • 1 žličica suhoga kvasca
  • 330 g tople vode
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 225 g glatkog brašna
  • 225 g oštrog brašna
  • 1 žličica soli

Dodaci

  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 5 - 8 komada cherry rajčica
  • listovi bosiljka i peršina
  • masline
  • peteljke peršina
  • vlasac
  • 2 žlice maslinova ulja
  • krupna sol

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U većoj posudi sjedinite kvasac, vodu i šećer pa ostavite sa strane 5 minuta da se kvasac aktivira.

  2. U smjesu s kvascem dodajte brašno, sol i maslinovo ulje. Drvenom kuhačom sjedinite sastojke pa rukama umijesite tijesto. Prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite 1 - 2 minute.

  3. Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u pobrašnjenu posudu, prekrijte i ostavite 2 sata na toplome mjestu da naraste.

  4. Dobro nauljite pleh dimenzija 35 x 45 cm.

  5. Nakon što se tijesto udvostručilo, pritisnite ga dlanom, a ako je ljepljivo, lagano ga pobrašnite, izvadite iz posude, podijelite na dva dijela i prebacite u pripremljeni pleh. Ostavite tijesto da odstoji 10 minuta.

  6. Rukama pritisnite svaku kuglu te izradite oble ili okrugle oblike uz dovoljan razmak između tijesta. Ako se tijesto vraća nakon oblikovanja, ostavite ga još 5 - 10 minuta da odstoji pa ga ponovno oblikujte. Pokrijte tijesto i ostavite još 40 minuta.

  7. Luk očistite i prerežite na polovice, masline narežite na kolutove, a cherry rajčice možete prepoloviti ili ostaviti cijele. Začinsko bilje natrgajte na listiće.

  8. Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva.

  9. Nakon što je tijesto naraslo, premažite ga maslinovim uljem i prstima napravite male udubine. Povrće oblikujte kako želite, poslažite i lagano utisnite u tijesto. Prema želji, pospite krupnom soli.

  10. Stavite u pećnicu na 20 - 22 minute ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

  11. Lagano premažite maslinovim uljem, narežite na manje komade i poslužite uz namaze i Jamnicu.