Focaccia
PRIČA
Focaccia je pogača popularna u Italiji, a obično je prelivena maslinovim uljem te začinjena solju i začinskim biljem.
Za focacciu
Tijesto
- 1 žličica suhoga kvasca
- 330 g tople vode
- 1 žlica šećera
- 2 žlice maslinova ulja
- 225 g glatkog brašna
- 225 g oštrog brašna
- 1 žličica soli
Dodaci
- 1 glavica ljubičastog luka
- 5 - 8 komada cherry rajčica
- listovi bosiljka i peršina
- masline
- peteljke peršina
- vlasac
- 2 žlice maslinova ulja
- krupna sol
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
U većoj posudi sjedinite kvasac, vodu i šećer pa ostavite sa strane 5 minuta da se kvasac aktivira.
-
U smjesu s kvascem dodajte brašno, sol i maslinovo ulje. Drvenom kuhačom sjedinite sastojke pa rukama umijesite tijesto. Prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite 1 - 2 minute.
-
Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u pobrašnjenu posudu, prekrijte i ostavite 2 sata na toplome mjestu da naraste.
-
Dobro nauljite pleh dimenzija 35 x 45 cm.
-
Nakon što se tijesto udvostručilo, pritisnite ga dlanom, a ako je ljepljivo, lagano ga pobrašnite, izvadite iz posude, podijelite na dva dijela i prebacite u pripremljeni pleh. Ostavite tijesto da odstoji 10 minuta.
-
Rukama pritisnite svaku kuglu te izradite oble ili okrugle oblike uz dovoljan razmak između tijesta. Ako se tijesto vraća nakon oblikovanja, ostavite ga još 5 - 10 minuta da odstoji pa ga ponovno oblikujte. Pokrijte tijesto i ostavite još 40 minuta.
-
Luk očistite i prerežite na polovice, masline narežite na kolutove, a cherry rajčice možete prepoloviti ili ostaviti cijele. Začinsko bilje natrgajte na listiće.
-
Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva.
-
Nakon što je tijesto naraslo, premažite ga maslinovim uljem i prstima napravite male udubine. Povrće oblikujte kako želite, poslažite i lagano utisnite u tijesto. Prema želji, pospite krupnom soli.
-
Stavite u pećnicu na 20 - 22 minute ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
-
Lagano premažite maslinovim uljem, narežite na manje komade i poslužite uz namaze i Jamnicu.