Hrskave PROLJETNE ROLICE s piletinom, povrćem i đumbirom
PRIČA
Ako ste ljubitelj orijentalne kuhinje, svakako isprobajte ove hrskave proljetne rolice. Poslužuju se u kombinaciji s umacima čija savršena ravnoteža naizgled nespojivih okusa daje potpuno novu dimenziju jelu.
Hrskave proljetne rolice u ovoj varijanti omataju se tijestom za savijače i njihovo punjenje stvar je želje i kombiniranja. Tako, primjerice, grilanu piletinu možete zamijeniti kozicama, a količinu đumbira i ostalih začina sami slažete prema želji.
Savršene kao užina ili lagani ručak u kombinaciji sa salatom, proljetne rolice česte su i na okupljanjima jer su vrlo praktične za jelo.
Sastojci za 35-40 PROLJETNIH ROLICA
ROLICE
- tijesto za savijače
- 500 grama pilećih prsa
- 300 grama mrkve
- 500 grama kupusa
- 2 komada poriluka
- 5 češnjeva češnjaka
- 2 komada crvene paprike
- 3 cm đumbira
- vezica mladog luka
- sojin umak
- suncokretovo ulje
- sezamovo ulje
- sol i papar
TERIYAKI UMAK
- 1/2 šalice sojina umaka
- 1/2 šalice mirina (japansko slatko vino od riže)
- 2 žlice šećera (prema ukusu)
- Prema želji, ukiseljeni đumbir ili češnjak
SWEET CHILLI UMAK
- Chilli papričice
- ocat
- šećer
- gustin
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA ROLICA
-
Pileća prsa narezati na male komadiće i popržiti u woku. Posoliti i popapriti. Dodati pred kraj malo sojina umaka. Izvaditi iz woka. Narezati povrće na trakice (julienne): mrkvu, poriluk, crvenu papriku, češnjak i kupus te naribati đumbir. Staviti sve u wok i popržiti na ulju (dodati i malo sezamova ulja). Začiniti solju i paprom. Dodati pred kraj nasjeckani mladi luk. Vratiti natrag u wok usitnjenu prženu piletinu i sve zamiješati, prebaciti u drugu posudu da se dovoljno ohladi kako bi se moglo dirati rukama.
-
Uzeti svježe tijesto (listove za savijače), izrezati komade oko 17 x 17 cm. Staviti malo smjese na dno i zarolati. Krajeve zalijepiti vodom, u kojoj je otopljeno malo šećera. Pržiti u ulju nekoliko minuta, do zlatnožute boje. Poslužiti uz umake teriyaki ili sweet chilli.
-
Višak svježih rolica moguće je zamrznuti. Paziti da se pri zamrzavanju ne dodiruju kako se ne bi slijepile.
TERIYAKI UMAK
-
Sastoji se od kombinacije sojina umaka, mirina i šećera. Iako se može napraviti samo s umakom od soje i šećerom, dodavanjem mirina dobiva se lijep sjaj i specifičan okus. Pri izradi teriyakija opće pravilo za sastojke je omjer 1:1. Zatim se dodaje granulirani bijeli šećer prema ukusu. Svi sastojci zagrijavaju se uz miješanje do vrenja - smanji se temperatura i reducira tekućina do željene gustoće.
SWEET CHILLI UMAK
-
Chili papričice treba blanširati u vodi dvije - tri minute, potom dobiveno uroniti u hladnu vodu da zadrži prirodnu boju. Maknuti sjemenke, očistiti češnjak i staviti u blender, doliti malo vode i sve zajedno smiksati.
Dodati ocat, šećer i vodu i izmiksati. Prebaciti u lončić i staviti kuhati. Kad zakipi, pustiti da kuha oko 5 minuta. Za to vrijeme pomiješati hladnu vodu i gustin, dodati smjesi i nastaviti kuhati još nekoliko minuta dok se smjesa malo ne zgusne.