Hrskave PROLJETNE ROLICE s piletinom, povrćem i đumbirom

  • Jamnica
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Ako ste ljubitelj orijentalne kuhinje, svakako isprobajte ove hrskave proljetne rolice. Poslužuju se u kombinaciji s umacima čija savršena ravnoteža naizgled nespojivih okusa daje potpuno novu dimenziju jelu. 

Hrskave proljetne rolice u ovoj varijanti omataju se tijestom za savijače i njihovo punjenje stvar je želje i kombiniranja. Tako, primjerice, grilanu piletinu možete zamijeniti kozicama, a količinu đumbira i ostalih začina sami slažete prema želji. 

Savršene kao užina ili lagani ručak u kombinaciji sa salatom, proljetne rolice česte su i na okupljanjima jer su vrlo praktične za jelo.

Sastojci za 35-40 PROLJETNIH ROLICA

ROLICE

  • tijesto za savijače
  • 500 grama pilećih prsa
  • 300 grama mrkve
  • 500 grama kupusa
  • 2 komada poriluka
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 2 komada crvene paprike
  • 3 cm đumbira
  • vezica mladog luka
  • sojin umak
  • suncokretovo ulje
  • sezamovo ulje
  • sol i papar

TERIYAKI UMAK

  • 1/2 šalice sojina umaka
  • 1/2 šalice mirina (japansko slatko vino od riže)
  • 2 žlice šećera (prema ukusu)
  • Prema želji, ukiseljeni đumbir ili češnjak

SWEET CHILLI UMAK

  • Chilli papričice
  • ocat
  • šećer
  • gustin

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA ROLICA

  1. Pileća prsa narezati na male komadiće i popržiti u woku. Posoliti i popapriti. Dodati pred kraj malo sojina umaka. Izvaditi iz woka. Narezati povrće na trakice (julienne): mrkvu, poriluk, crvenu papriku, češnjak i kupus te naribati đumbir. Staviti sve u wok i popržiti na ulju (dodati i malo sezamova ulja). Začiniti solju i paprom. Dodati pred kraj nasjeckani mladi luk. Vratiti natrag u wok usitnjenu prženu piletinu i sve zamiješati, prebaciti u drugu posudu da se dovoljno ohladi kako bi se moglo dirati rukama. 

  2. Uzeti svježe tijesto (listove za savijače), izrezati komade oko 17 x 17 cm. Staviti malo smjese na dno i zarolati. Krajeve zalijepiti vodom, u kojoj je otopljeno malo šećera. Pržiti u ulju nekoliko minuta, do zlatnožute boje. Poslužiti uz umake teriyaki ili sweet chilli.  

  3. Višak svježih rolica moguće je zamrznuti. Paziti da se pri zamrzavanju ne dodiruju kako se ne bi slijepile.  

TERIYAKI UMAK

  1. Sastoji se od kombinacije sojina umaka, mirina i šećera. Iako se može napraviti samo s umakom od soje i šećerom, dodavanjem mirina dobiva se lijep sjaj i specifičan okus. Pri izradi teriyakija opće pravilo za sastojke je omjer 1:1. Zatim se dodaje granulirani bijeli šećer prema ukusu. Svi sastojci zagrijavaju se uz miješanje do vrenja - smanji se temperatura i reducira tekućina do željene gustoće.

SWEET CHILLI UMAK

  1. Chili papričice treba blanširati u vodi dvije - tri minute, potom dobiveno uroniti u hladnu vodu da zadrži prirodnu boju. Maknuti sjemenke, očistiti češnjak i staviti u blender, doliti malo vode i sve zajedno smiksati.

    Dodati ocat, šećer i vodu i izmiksati. Prebaciti u lončić i staviti kuhati. Kad zakipi, pustiti da kuha oko 5 minuta. Za to vrijeme pomiješati hladnu vodu i gustin, dodati smjesi i nastaviti kuhati još nekoliko minuta dok se smjesa malo ne zgusne.