Jednostavna musaka
PRIČA
Još jedan u nizu legendarnih specijaliteta - musaka. Savršena za ove zimske dane, ali i za prisjetiti se jedne od glavnih zvijezda ručkova kod bake. Mi smo već gladni, a tebi sve piše tu dolje. Vidimo se!
Sastojci
Za musaku
- 6 – 7 žlica maslinova ulja
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 500 g mljevene junetine
- sol, papar i malo šećera ili meda
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- 1/2 žličice sušenog origana
- 6 velikih krumpira
- 30 g ribanog parmezana
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Krumpir ogulite i kuhajte u slanoj vodi oko 30 minuta, odnosno dok ne bude napola skuhan. Malo ohladite pa narežite na ploške debljine 3 – 4 mm.
-
Na tri žlice maslinova ulja lagano prepržite sitno sjeckani luk i češnjak oko pet minuta. Dodajte meso pa pojačajte vatru i pecite dok meso u potpunosti ne promijeni boju.
-
Zatim dodajte začine (sol, papar i origano) te sjeckanu rajčicu pa kuhajte poklopljeno oko 45 minuta uz lagano krčkanje. Prema potrebi, dodatno začinite te dodajte žličicu šećera ako umak bude previše kiselkast.
-
Zatim kalup za pečenje premažite ostatkom ulja pa na dno složite krumpir, tako da među ploškama ne bude praznina. Potom dodajte mesni umak pa ponovno ploške krumpira.
-
Na kraju pomiješajte kiselo vrhnje i parmezan s jednim jajetom i prelijte preko musake. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 35 – 40 minuta, odnosno dok površina musake ne dobije lijepu žućkasto-smećkastu boju.
-
Poslužite sa zelenom salatom i uz čašu Jamnice. Dobar tek!