Jednostavna musaka

  • Matejka Like chocolate
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Još jedan u nizu legendarnih specijaliteta - musaka. Savršena za ove zimske dane, ali i za prisjetiti se jedne od glavnih zvijezda ručkova kod bake. Mi smo već gladni, a tebi sve piše tu dolje. Vidimo se!

Sastojci

Za musaku

  • 6 – 7 žlica maslinova ulja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 g mljevene junetine
  • sol, papar i malo šećera ili meda
  • 1 konzerva sjeckane rajčice
  • 1/2 žličice sušenog origana
  • 6 velikih krumpira
  • 30 g ribanog parmezana
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Krumpir ogulite i kuhajte u slanoj vodi oko 30 minuta, odnosno dok ne bude napola skuhan. Malo ohladite pa narežite na ploške debljine 3 – 4 mm.

  2. Na tri žlice maslinova ulja lagano prepržite sitno sjeckani luk i češnjak oko pet minuta. Dodajte meso pa pojačajte vatru i pecite dok meso u potpunosti ne promijeni boju.

  3. Zatim dodajte začine (sol, papar i origano) te sjeckanu rajčicu pa kuhajte poklopljeno oko 45 minuta uz lagano krčkanje. Prema potrebi, dodatno začinite te dodajte žličicu šećera ako umak bude previše kiselkast.

  4. Zatim kalup za pečenje premažite ostatkom ulja pa na dno složite krumpir, tako da među ploškama ne bude praznina. Potom dodajte mesni umak pa ponovno ploške krumpira.

  5. Na kraju pomiješajte kiselo vrhnje i parmezan s jednim jajetom i prelijte preko musake. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 35 – 40 minuta, odnosno dok površina musake ne dobije lijepu žućkasto-smećkastu boju.

  6. Poslužite sa zelenom salatom i uz čašu Jamnice. Dobar tek!

AUTOR RECEPTA
Matejka Like chocolate