Jesenska juha minestrone

  • Kristina Štriga
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

PRIČA

Stiglo nam je doba godine kad jedva čekamo pojesti nešto „na žlicu”. Ova je povrtna juha sve što vam treba da se ugrijete – topla je, zasitna i puna vitamina. Poslužite je uz čašu Jamnice i uživajte u svakom jesenskom trenutku.

Sastojci

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 manja glavica luka
  • 100 g celera
  • 2 srednje mrkve
  • 200 g rajčice
  • 50 g koncentrata rajčice
  • 1 konzerva crvenoga graha (konzerva od 800 g)
  • 2 srednja krumpira
  • 200 g kelja
  • 100 g sitne tjestenine bez jaja
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice papra
  • 1/2 žličice suhog timijana
  • 1/4 žličice suhog bosiljka
  • 1/4 žličice suhog peršina

NAČIN PRIPREME

  1. Očistite luk i nasjeckajte ga na sitne kockice. Mrkvu i krumpir ogulite. Krumpir nasjeckajte na kockice 2 × 2 cm. Mrkvu nasjeckajte na kolutiće. Stabljiku celera operite i nasjeckajte na kockice 1 × 1 cm. Svježu rajčicu nasjeckajte na kockice 2 × 2 cm. Otvorite konzervu graha, procijedite tekućinu i isperite grah.

  2. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk. Pržite luk na laganoj vatri oko 5 minuta. Dodajte mrkvu i krumpir te nastavite pirjati oko 3 minute. Dodajte i celer, rajčicu te koncentrat rajčice. Ulijte temeljac i kuhajte 15 minuta.

  3. Ubacite kelj i grah te dodajte začine. Kuhajte još 10 minuta. Probajte juhu i posolite prema potrebi te ubacite tjesteninu. Maknite juhu s vatre, poklopite i ostavite 7-10 minuta kako bi se tjestenina skuhala. Poslužite vruće uz integralni kruh.