Juha od hokaido tikve

  • Jamnica
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

PRIČA

Bundeve, tikve ili buče (lat. Cucurbita) predivni su plodovi jeseni kojima iz godine u godinu sve više raste popularnost. U ovo doba godine počinje njihova sezona pa je ovih dana gotovo nemoguće ne primijetiti svu raskoš njihovih oblika, boja i veličina.  

Juha od bundeve smatra se nutritivno bogatim obrokom bez previše kalorija. Osim što cijela kuća miriše, juha je hranjiva i zasitna te dobro grije za vrijeme hladnijih dana. Popularne su juhe od muškatne, provansalske bundeve, hokaido ili butternut tikve. Nama je ipak najdraža varijanta hokaida zbog mirisa, kremaste teksture i punoće okusa koji lagano podsjeća na pečene kestene. 

Zbog svoje punoće okusa i slatkoće, hokaido tikva se dobro slaže s maslacem i svježim biljem. Ona je savršen sastojak za pripremu raznih juha, variva i složenaca. Od nje se također mogu pripremati kolači, kruh, muffini i pite. Odličnog je okusa bilo da je kuhana, pečena, kuhana na pari ili pržena. Sve češće je nezaobilazna namirnica na jelovniku svih koji paze na prehranu i kvalitetu unesenih namirnica. 

Sastojci

Za 4 osobe:

  • 1 velika hokaido tikva (otprilike 1 kg)
  • luk – 1 glavica
  • češnjak – 5 režnjeva
  • 3 mrkve 
  • 1 L pilećeg temeljca
  • maslac i ulje
  • sol i papar (svježe mljeveni)
  • svježi kopar
  • muškatni orah

NAČIN PRIPREME

  1. Luk narežite na sitne kockice, popržite na malo maslaca i ulja te nakon 2-3 minute dodajte listiće češnjaka i ribanu mrkvu.

  2. Tikvu uzdužno prerežite na pola, žlicom uklonite sjemenke te velikim kuhinjskim nožem uklonite koru. Ako želite izbjeći čišćenje tikve, možete potražiti na tržnici već očišćenu i narezanu bundevu koja je potpuno spremna za kuhanje.

  3. Mesne dijelove tikve narežite na kocke veličine otprilike dva centimetra i dodajte u lonac s dinstanim lukom, češnjakom i mrkvom. Dinstajte povrće par minuta dodajući pileći temeljac.

  4. Kuhajte oko 45 minuta na laganoj vatri, popaprite i posolite. Dodajte neki od omiljenih začina kako biste naglasili slatkoću hokaido tikve (muškatni orah, svježi kopar i slično).

  5. Kad je tikva skuhana, odlijte dio tekućine (pilećeg temeljca) u zasebnu zdjelu i štapnim mikserom sve smiksajte u gustu, kremastu juhu.

  6. Dodajite odvojenu tekućinu u juhu dok ne dobijete željenu gustoću. 

  7. Poslužite juhu dok je topla i mirisna uz prepržene sjemenke bundeve i suncokreta uz dodatak malo bučinog ulja. Još privlačniji izgled možete dobiti pomoću dehidrirane cikle tako da je lagano pospete po površini juhe. Savršeno jelo za prohladne kišne dane uz pokoju brusketicu ili malo prepečenog kruha.