Juha od šparoga i graška

  • Jamnica
  • do 30 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Divlje ili vrtne, šparoge su jedna od važnijih proljetnih poslastica. S graškom i porilukom, ova se juha pretvara u zdjelicu opojnog zelenila.

PRIČA

Iako su divlje šparoge posebna priča, možda vam nisu uvijek dostupne, a u većini recepata možete ih lako zamijeniti vrtnih šparogama koje se mogu naći čak i u mnogim trgovačkim centrima.

Zeleno sa zelenim i zelenim - definicija je proljetnog tanjura, a ova će vam juha dati pravu infuziju proljetnih okusa.

Za 3 osobe

Za juhu:

  • 400 g smrznutog graška
  • 1 vezica vrtnih šparoga (oko 500 g)
  • 1 manji poriluk
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • Sol
  • Papar

Za posluživanje:

  • Maslinovo ulje
  • Kiselo vrhnje
  • Svježi peršin
  • Svježi timijan

NAČIN PRIPREME

  1. Poriluk prepolovite po dužini i dobro operite. Narežite ga na polumjesece. Očistite tvrdi dio s vrtnih šparoga (možete, naravno, koristiti i divlje šparoge) pa vrhove narežite na komade od oko 2 cm. Nekoliko vrhova možete ostaviti čitavim.

  2. Zagrijte ulje u loncu pa pirjajte poriluk dok ne omekša, oko 5 minuta. Ulijte temeljac i pustite da zavrije. Zatim ubacite grašak i šparoge. Ponovno pustite da zavrije, smanjite vatru, poklopite i pustite da kuha oko 10 minuta, odnosno, dok grašak nije skuhan.

  3. Polovicu juhe odvojite u blender i izmiksajte u pire. Vratite u lonac i dobro promiješajte. Posolite i popaprite.

  4. Poslužite i na kraju pospite listićima svježeg peršina i timijana, pokapajte maslinovim uljem te prema želji dodajte žličicu kiselog vrhnja.