Kako napraviti poderane gaće ili lepinjice

  • preko 1h
  • Međujelo
  • Jednostavno

Kako napraviti poderane gaće ili lepinjice

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Poderane gaće, langoši, listarići, lepinjice… svako mjesto ima neku svoju verziju imena ovog jela, ali to je manje važno. Slatke ili slane, neodoljive su i čini nam se da ih je nemoguće prestati jesti.

Priča

Ovi zračni jastučići jednostavna su i skromna slastica kojoj je dovoljno tek malo šećera u prahu. Nakon što se tijesto digne, brzo se pripremaju, a koliko god da ih ispržite, nestat će sve do posljednje.

Savršeno pašu uz pekmez od marelica ili šljiva, ali možete im odabrati pratnju po želji. A i slana verzija je izvrsna, naročito s mladim kajmakom.

Najčešće se, kao i krafne, jedu u fašničko vrijeme, ali mi ne vidimo baš nikakav razlog da im sezona ne potraje i dulje.

Kako napraviti poderane gaće ili lepinjice

Za 20-ak komada

Za lepinjice:

  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 200 g čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • ulje za prženje (1 l)

Za posluživanje:

  • šećer u prahu
  • pekmez (od marelica, šljiva…)

Priprema

  1. U lončiću ugrij mlijeko, tako da bude toplo, ali ne i vruće. U mlijeko natrgaj kockicu kvasca, dodaj žlicu šećera i žličicu brašna, zamiješaj pa pusti 15-ak minuta na toplom da se kvasac digne, odnosno napravi se pjenica. 

  2. U brašno dodaj žličicu soli pa promiješaj. Napravi rupu u sredini pa ulij dignuti kvasac, čvrsti jogurt (prethodno ga promiješaj i neka bude sobne temperature) te jedno jaje. Zamijesi tijesto koje treba biti glatko i mekano, ali ne i ljepljivo. 

  3. Naulji dno posude, stavi kuglu tijesta, malo naulji i s gornje strane pa pokrij plastičnom folijom ili čistom krpom te ostavi da se diže na toplom oko 45 minuta.

  4. Blago pobrašni radnu površinu pa razvaljaj tijesto. Izreži pravokutnike veličine oko 7 x 10 centimetara pa na sredini svakog pravokutnika izreži "zarez". Možeš rezati nožem, rezačem za tijesto ili rezačem za pizzu.

  5. Izrezane poderane gaće prekrij kuhinjskom krpom i ostavi još 10-15 minuta. Za to vrijeme stavi grijati ulje za prženje u dubljoj tavi.

  6. Svaki komad tijesta i rupu nježno razvuci rukama pa ubaci u ulje. Prži ih kratko s obje strane, do zlatno-žute boje. Izvadi iz ulja i stavi na papirnati ručnik kako bi se ulje ocijedilo.

  7. Posluži sa šećerom u prahu i omiljenim pekmezom ili probaj slanu verziju s kajmakom.

Uz svaki obrok
Na vrh
© 2021. Jamnica plus d.o.o. Sva prava pridržana.