Kolač od limuna i maka
Ovaj kolač prepun arome limuna i dobro raspoređenih zrnaca maka idealan je uz čaj ili kavu, poslije ručka, ali i kao slatki doručak za posebne dane.
PRIČA
Čak i ako više naginjete desertima s čokoladom, krišku ovog kolača s limunom i makom teško ćete odbiti. Lijepo dozirana svježina limuna i niti previše niti premalo sjemenki maka, čine ga neodoljivim desertom.
Nježan, ali i osvježavajuć, niti prevlažan niti suh, lako bi mogao postati vaš novi omiljeni kolač, za kojeg vam ne trebaju neke lude namirnice niti specijalne vještine.
Za kolač
Za tijesto:
- 240 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica korice limuna
- ½ žličice soli
- 175 g maslaca
- 180 g šećera
- 3 jaja
- 1 žličica arome vanilije
- 60 ml soka limuna
- 180 g jogurta
- 2 žlice maka u zrnu
Za sirup od limuna:
- 60 ml soka limuna
- 3 žlice šećera u prahu
Za glazuru:
- 60 g šećera u prahu
- 1 žlica soka limuna
- 2 žličice mlijeka
Za ukrašavanje:
- Kriške limuna
NAČIN PRIPREME
-
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Pripremite kalup za pečenje, dimenzija 20 x 11 cm i dubine oko 10 cm. Kalup dobro namastite maslacem.
-
U zdjelici pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo, koricu limuna i sol.
-
U većoj zdjeli za miksanje izmiksajte omekšali maslac i šećer, nekoliko minuta, dok smjesa ne bude svijetlo žute boje. Zatim dodajte jedno po jedno jaje (sobne temperature), miksajući na niskoj brzini.
-
Potom umiksajte aromu vanilije i sok limuna.
-
Zatim u smjesu dodajte jednu trećinu mješavine s brašnom, kratko izmiksajte, pa dodajte 90 g jogurta i opet kratko izmiksajte. Zatim drugu trećinu brašna i drugu polovicu jogurta. Završite sa zadnjom trećinom brašna.
-
Dodajte mak i izmiješajte špatulom tako da se mak ravnomjerno rasporedi.
-
Prebacite smjesu u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Kolač treba biti zlatno-smeđe boje. Upiknite čačkalicu u sredinu kako biste provjerili je li kolač pečen, ako izađe čista ili ima smo mrvicu-dvije na sebi, gotov je.
-
Izvadite kolač iz pećnice i pustite ga 10-15 minuta, zatim ga prebacite na rešetku. Pomiješajte sok limuna i šećer u prahu pa tom tekućinom odmah premažite cijeli kolač.
-
Kolač potom ostavite da se skroz ohladi. Pomiješajte sok limuna, šećer u prahu i mlijeko pa glazurom pokapajte kolač s gornje strane. Kad se glazura stisne, ukrasite tanko narezanim kriškama limuna.