Kolač od limuna i maka

  • Jamnica
  • preko 1h
  • Desert
  • Jednostavno

Ovaj kolač prepun arome limuna i dobro raspoređenih zrnaca maka idealan je uz čaj ili kavu, poslije ručka, ali i kao slatki doručak za posebne dane.

PRIČA

Čak i ako više naginjete desertima s čokoladom, krišku ovog kolača s limunom i makom teško ćete odbiti. Lijepo dozirana svježina limuna i niti previše niti premalo sjemenki maka, čine ga neodoljivim desertom.

Nježan, ali i osvježavajuć, niti prevlažan niti suh, lako bi mogao postati vaš novi omiljeni kolač, za kojeg vam ne trebaju neke lude namirnice niti specijalne vještine.

Za kolač

Za tijesto:

  • 240 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žlica korice limuna
  • ½ žličice soli
  • 175 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica arome vanilije
  • 60 ml soka limuna
  • 180 g jogurta
  • 2 žlice maka u zrnu

Za sirup od limuna:

  • 60 ml soka limuna
  • 3 žlice šećera u prahu

Za glazuru:

  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žlica soka limuna
  • 2 žličice mlijeka

Za ukrašavanje:

  • Kriške limuna

NAČIN PRIPREME

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Pripremite kalup za pečenje, dimenzija 20 x 11 cm i dubine oko 10 cm. Kalup dobro namastite maslacem.

  2. U zdjelici pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo, koricu limuna i sol.

  3. U većoj zdjeli za miksanje izmiksajte omekšali maslac i šećer, nekoliko minuta, dok smjesa ne bude svijetlo žute boje. Zatim dodajte jedno po jedno jaje (sobne temperature), miksajući na niskoj brzini.

  4. Potom umiksajte aromu vanilije i sok limuna.

  5. Zatim u smjesu dodajte jednu trećinu mješavine s brašnom, kratko izmiksajte, pa dodajte 90 g jogurta i opet kratko izmiksajte. Zatim drugu trećinu brašna i drugu polovicu jogurta. Završite sa zadnjom trećinom brašna.

  6. Dodajte mak i izmiješajte špatulom tako da se mak ravnomjerno rasporedi.

  7. Prebacite smjesu u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Kolač treba biti zlatno-smeđe boje. Upiknite čačkalicu u sredinu kako biste provjerili je li kolač pečen, ako izađe čista ili ima smo mrvicu-dvije na sebi, gotov je.

  8. Izvadite kolač iz pećnice i pustite ga 10-15 minuta, zatim ga prebacite na rešetku. Pomiješajte sok limuna i šećer u prahu pa tom tekućinom odmah premažite cijeli kolač.

  9. Kolač potom ostavite da se skroz ohladi. Pomiješajte sok limuna, šećer u prahu i mlijeko pa glazurom pokapajte kolač s gornje strane. Kad se glazura stisne, ukrasite tanko narezanim kriškama limuna.