Kolač od maka s pečenim šljivama

  • Jamnica
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

PRIČA

Kolač od maka nezaobilazna je slastica za ljubitelje maka, a sad mu dodajemo još jedan sastojak, zbog kojeg će biti ukusniji nego ikad. Marinirane, pečene šljive pojačat će okus maka i stopiti se s njime u divnoj, jesenskoj varijanti aromatičnog deserta.

Makovnjača, gibanice i kiflice s posipom od maka tradicionalni su kolači vezani za naše krajeve. U hrvatskoj tradicionalnoj kuhinji mak je najčešći sastojak slastica od dizanog tijesta, no savršen je i u drugim varijantama deserata, salata, umaka ili kao dodatak jelima. Sjemenke maka mogu se upotrebljavati cijele ili samljevene, a njihov je nutritivni sastav izrazito vrijedan. Mi smo se koristili samljevenim sjemenkama maka jer jedino one stvaraju kremastu, mekanu strukturu ovoga aromatičnoga kolača.

Sastojci

Priprema šljiva

  • 1/2 kg šljiva
  • 2 žlice šećera
  • aroma vanilije (ili sjemenke bourbon-vanilije)
  • 1 žlica višnjevače

Biskvit

  • 150 g maslaca (sobne temperature, narezan na kocke)
  • 130 g šećera (dio može biti smeđi šećer kako biste dobili karamelasti okus)
  • 1 vanilin-šećer
  • 4 jaja (ne odvajati)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prašak za pecivo
  • 150 g brašna za kolače
  • 120 g maka
  • malo soli
  • 150 g milerama
  • žlica meda

Za kremu

  • 150 g milerama
  • med (prema želji)
  • cimet

NAČIN PRIPREME

  1. Šljive oprati, osušiti i narezati na četvrtine. U narezane šljive dodati dvije žlice šećera, vaniliju i višnjevaču. Pomiješati i ostaviti da se okusi prožmu.

  2. U veću posudu dodati maslac narezan na kocke i šećer, šećer aromatiziran vanilijom te pjenasto miksati dodavajući jedno po jedno jaje. Suhe sastojke izmiješati (brašno, prašak za pecivo, mak, sodu bikarbonu, malo soli) te dodati u pjenasto izmiješanu smjesu jaja, šećera i maslaca. Sjediniti, dodati mileram i žličicu meda. Miksati još 2-3 minute.

  3. Staviti peći u kalupu 50 minuta na 170-180 °C.

  4. Nakon 10 minuta pečenja rasporedite dio šljiva po površini kolača. Šljive će utonuti. Nakon pola sata završite kolač ostatkom šljiva, koje će ostati na površini i peći se skupa s kolačem. Kad je kolač pečen, šljive možete glazirati preostalom tekućinom koja je ostala od marinade kako bi imale lijep odsjaj i zadržale boju. Tekućinu prije glaziranja prokuhajte i reducirajte.

  5. Pri posluživanju na kolač stavite veliku žlicu keme od milerama s malo meda, a prema želji, pospite i malo cimeta. Uživajte u ovom jesenskom, mirisnom kolaču prepunom aroma i okusa.

    Dobar tek!