Kolač od mandarina s pečenim lješnjacima

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Osvježavajuće mandarine najčešće jedemo svježe. U ovom kolaču njihov jedinstveni okus dolazi do izražaja u slatkoj kombinaciji s tostiranim lješnjacima.

PRIČA

Između kvantitete i kvalitete uvijek biram kvalitetu, pogotovo kada je riječ o desertima. Kvaliteta se prvenstveno odnosi na kvalitetne sirovine.

Nema mi većeg razočaranja kada nakon predjela i glavnog jela dobijem loš desert. Tada sve ostalo gubi na važnosti i čovjek pamti taj dan i to jelo samo po lošem desertu. Kontradiktorno je da jedan odličan desert može pobiti i potpuno potisnuti loša jela prije njega, ali je zaista tako.

Desert se u restoranskom svijetu shvaća kao vrhunac ručka ili večere. Ako je predjelo ili glavno jelo bilo prosječno, a desert savršen - cjelokupan dojam gosta bit će pozitivan. Mislim da je to čak i psihološki dokazano.

Recept za ovaj kolač dobio sam od sestre jedne godine u jeku sezone mandarina. U potrazi za zanimljivim receptima zapeo joj je za oko kolač od mandarina. Sama činjenica da postoji kolač od mandarina je i mene zaintrigirala.

Mandarine se uglavnom jedu u svježem obliku, a rijetko tko od njih radi marmelade, deserte ili nešto treće. Ovo je jedan od onih kolača koje ne možete prestati jesti pa je dosta teško napraviti objektivnu procjenu za koliko je ljudi jedan kolač dostatan.

Sastojci za 10 osoba:

ZA BISKVIT

  • 6 mandarina (400–500 g)
  • 3 jaja
  • 25 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 150 g tostiranih lješnjaka
  • ½ žličice sode bikarbone

ZA PRELJEV

  • 1,5 dcl soka od mandarine
  • 50 g šećera

NAČIN PRIPREME

  1. Za ovaj kolač vam trebaju provjereni i ekološki agrumi jer se mandarine kuhaju i usitnjuju s korom koja daje posebnu svježinu i okus.

    Ovaj vas kolač tjera da razmišljate o kupnji namirnica. Savršen je za razdoblje kada mandarine konzumiramo u neograničenim količinama.

  2. Moj mali doprinos izvornom receptu su grubo narezani komadi pečenog/tostiranog lješnjaka kao jedan dobar twist.

  3. Mandarine zajedno s korom prokuhajte u dvije litre vode tako da otpuste gorčinu.

    Štapnim mikserom razradite ih u fini pire i pustite da se sve ohladi. 

  4. Mikserom izmiješajte jaja i šećer, dodajte prokuhane mandarine, omekšali maslac, brašno i sodu bikarbonu.

    Izlijte smjesu u kalup premazan maslacem. Po vrhu pobacajte tostirane (grubo usitnjene) lješnjake. Pecite na 180°C otprilike 30 minuta dok smjesa ne dobije finu boju.

  5. Kada se kolač ohladi, prelijte ga vrućim preljevom i ostavite preko noći da ga u potpunosti upije.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba