Kruh od bundeve s čokoladom i orasima

  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Svi ljubitelji kruha od banane bit će oduševljeni ovim jesenskim specijalitetom - kruh od bundeve.

PRIČA

Arome cimeta i đumbira savršeno se slažu uz slatkoću bundeve te komadići čokolade i oraha dodaju dodatnu notu ovom ukusnom receptu. Mekan i sočan kruh poslužite uz čašu hladne Jamnice i uživajte. 

Sastojci

Za kruh:

  • 3 jaja
  • 80 g smeđeg šećera (demerara)
  • 180 g bijelog šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilija šećera
  • 300 g pirea od bundeve (oko 1/2 srednje butternut bundeve)
  • 120 g biljnog ulja
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 240 g glatkog brašna
  • 50 g komadića čokolade
  • 50 g sjeckanih oraha

Za kremu:

  • 200 g krem sira
  • 2 žlice javorovog sirupa ili meda

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Prvo napraviti pire od bundeve: Bundevu očistiti od kore i koštica i narezati na kockice. Zatim je skuhati na pari – u veliku zdjelu naliti vode do 1/3 visine, a iznad vode staviti cjedilo. Bundevu staviti u cjedilo, poklopiti i kuhati oko 20 min, odnosno dok bundeva potpuno ne omekša. Usitniti je vilicom i odvojiti 300 g za recept.

  2. Umjesto na pari, bundevu možete i ispeći – pola očišćene bundeve premažite s malo ulja i pecite na 180 °C dok ne omekša.

  3. Pećnicu zagrijati na 180 °C, a kalup za kruh obložiti papirom za pečenje.

  4. Jaja i šećere izmiješati pjenjačom pa dodati bundevu i ulje i sve dobro promiješati. Dodati ostale suhe sastojke i promiješati dok se ne dobije glatka smjesa. Na kraju lagano umiješati čokoladu i orahe.

  5. Preliti u kalup i peći 45 – 50 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u kolač ne izađe čista.

    Kolač poslužite s kremom od sira i javorovog sirupa. Dobar tek!