Medenjaci s maslinovim uljem i industrijskom konopljom

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Iznimno bogata bjelančevinama, industrijska konoplja glavni je sastojak ovih medenjaka uz koje izvrsno paše šalica domaćeg kakaa.

PRIČA

Sport, koji je dio mog života već više od 20 godina, oblikuje moje prehrambene navike koje su oduvijek bazirane na unosu punih i izbjegavanju tzv. praznih kalorija. Što, koliko i kada jesti bilo je vječno pitanje koje se nametalo uvijek gladnom srednjoškolcu.

Kako postići da je nešto fino, zdravo i k tome još i zasitno? Odgovor nije došao preko noći već višegodišnjim istraživanjima.

Prvo sam krenuo s izradom kruha s povećanim udjelom bjelančevina/proteina. Pokušavao sam pronaći biljku, grahoricu ili sjemenku koja sadrži najveću količinu bjelančevina. Išao sam toliko daleko da sam pokušao izraditi kruh sa sirutkom i svježim kravljim sirom što se u konačnici pokazalo kao dosta loš potez.

Leća je odnijela pobjedu s preko 25 g bjelančevina na 100 g (jako dobro stoji i slanutak s 20 g).

Zadnjih par godina, u želji za promjenama, počeli su me zanimati trekinzi, planinske i pustolovne utrke koje su zbog dužine trajanja podrazumijevale i hranjenje tijekom utrke. Neki ljudi mogu stvarno svašta jesti tijekom utrke. Ja nažalost ne pripadam toj skupini.

Vidio sam Slovence koji jedu slane štapiće ili komadiće špeka tijekom trekinga. Neki cijelu utrku izvuku na energetskim gelovima i pločicama. Ja sam se dosta vremena mučio s pronalaženjem "idealne" hrane. Na jednoj utrci sam čak eksperimentirao i sa svinjskom masti.

Zahvaljujući aktualizaciji industrijske konoplje kao nutritivno iznimno kvalitetne namirnice, nastao je novi hit. Činjenica da 100 g konoplje ima preko 30 g bjelančevina bila je više nego dovoljna da je zavolim. Kao rezultat te ljubavi nastali su odlični medenjaci.

Nije nužno i presudno da ih jedete tijekom utrke. Iznimno se dobro ponašaju u krevetu ili fotelji, pod dekom uz veliku šalicu kakaa.

Sastojci za 6 osoba:

ZA MEDENJAKE

  • 150 g prosenog brašna
  • 100 g brašna od konoplje
  • 100 g mljevenih zobenih pahuljica
  • 150 g integralnog pšeničnog brašna
  • 100 g mixa mljevenih oraha, badema, lješnjaka i kikirikija (tostirati sve osim oraha)
  • 4 žlice mljevenog sezama
  • 4 žlice mljevenog lana
  • 6 žličica cejlonskog cimeta
  • 6 žlica meda
  • 150 g muscovado šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • 2 jaja

NAČIN PRIPREME

MEDENJACI

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte mokre i oblikujte jednoličnu masu. Masu umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata da odmori.

    Oblikujte medenjake približno jednake veličine, stavite ih na masni papir i pecite, ovisno o veličini, 8-10 minuta na 180°C.

  2. Jedini dio gdje stvarno morate paziti prilikom pripreme ovih medenjaka je duljina pečenja.

    Naime, nakon 8-10 minuta pečenja medenjaci će dobiti lijepu zlatnožutu boju s donje strane, ali će i dalje biti mekani što trebate u potpunosti zanemariti jer će se na zraku lijepo osušiti i stvrdnuti. Uz ovo odlično paše kakao.

  3. Savjet: S ovim sastojcima dobit ćete otprilike 35 medenjaka, ovisno o tome koliko velike radite.

DOMAĆI KAKAO

  1. Gotova kakao smjesa nije izazov, a obično je i preslatka, tako je ova metoda prihvaćena u našoj kuhinji.

    U 4 dcl mlijeka dodajte dva reda tamne čokolade (80-99% kakaa), malo muscovado šećera, malo cimeta ili kardamona i sve stavite na slabu vatru. Kada se čokolada počne rastapati, štapnim mikserom izradite fini pjenasti kakao.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba