Pečeni punjeni batat
Ovaj recept je idealan za one koji žele brz i jednostavan obrok koji je bogat vlaknima i proteinima. Kombinacija slatkog batata i osvježavajućeg i pomalo ljutkastog punjenja, inspiriranog meksičkom kuhinjom, čini ovaj obrok savršenom kombinacijom okusa.
PRIČA
Sastojci
Sastojci (za dva serviranja)
- 2 batata srednje veličine
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol, papar (po želji)
- 5 – 6 cherry rajčica
- ¼ veće crvene paprike ili ½ manje
- ½ glavice crvenog luka
- ½ šalice svježe nasjeckanog peršina (otprilike 4 – 5 grančica)
- 1 manji avokado
- ½ šalice kuhanog crnog graha
- ½ šalice kuhane šarene kvinoje
- sok jedne limete
- ½ žličice čili pahuljica
- po mogućnosti, no preporučljivo, za preljev: 1 manji sojin jogurt (grčki tip), sok pola limete i režanj češnjaka
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Obložiti lim za pečenje papirom za pečenje.
-
Batat oprati, posušiti i probosti vilicom cijelom dužinom. Nauljiti s dvije žlice ulja i posoliti te utrljati ulje i sol u batat. Staviti peći batat u zagrijanu pećnicu otprilike sat vremena, odnosno dok ne omekša. Ako je deblji batat, bit će potrebno više vremena.
-
Za to vrijeme nasjeckati povrće na sitno te staviti u zdjelu. Dodati ocijeđeni grah, kvinoju, sok limete, sol, papar, čili pahuljice, preostale dvije žlice maslinovog ulja i dobro pomiješati.
-
Kada je batat pečen, pažljivo ga razrezati po dužini pritom pazeći da ga ne razrežete do kraja već samo do sredine. Vilicom ga lagano otvoriti te pustiti da se malo ohladi. Dodati punjenje i prije serviranja preliti pripremljenim preljevom od jogurta.
-
Preljev od jogurta napravite tako da pomiješate jogurt s malo vode da postaje rjeđi, dodate sol, papar, sok od pola limete i po želji protisnuti režanj češnjaka. Pomiješati i preliti preko batata.