Poke bowl s tofuom

  • Jamnica
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Koncept poke bowla, havajskog tradicionalnog jela, postao je globalno popularan i za to postoje dobri razlozi – riječ je o zdravom obroku koji pršti okusima i koji nikoga neće ostaviti gladnim.

PRIČA

Kombinacija proteina, ugljikohidrata i vlakana u poke zdjelici idealno je rješenje za lagan i nutritivno bogat obrok. Nema ograničenja s namirnicama, osnovu jela mogu činiti riba ili meso, ali i tofu u veganskoj verziji poput ove naše.

S ostalim sastojcima, dajte mašti na volju – neka žitarica poput riže ili pseudožitarica poput kvinoje, svježe salate, korjenasto povrće, avokado, sjemenke, orašasti plodovi… sve je dopušteno i dostupno, ovisno o vlastitim željama.

Za 4 osobe

  • 400 g tofua
  • 60 ml soja umaka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica soka limete
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 1 žlica sezama
  • Maslinovo ulje
  • 200 g kvinoje
  • 1-2 avokada
  • 1 vezica rotkvica
  • 2-3 mrkve
  • Ljubičasti kupus
  • 2 mlada luka
  • 2 limete
  • Svježi korijandar

NAČIN PRIPREME

  1. Tofu dobro ocijedi pa posuši papirnatim ručnikom. Nareži ga na kockice. Pomiješaj soja umak, sitno nasjeckani češnjak, sok limete, naribani svježi đumbir i sezam. U marinadu dodaj kockice tofua i pusti da odstoji 10-ak minuta.

  2. U tavi zagrij malo maslinova (ili sezamova ulja). Kockice tofua izvadi iz marinade i preprži na tavi. Marinadu sačuvaj.

  3. Kvinoju skuhaj prema uputama na pakiranju. Avokado i rotkvice nareži na kriške, mrkvu nareži na prutiće, ljubičasti kupus na tanke trakice, a mladi luk na kolutiće.

  4. U zdjelu posloži kvinoju, ljubičasti kupus, avokado, rotkvice, mrkvu pa dodaj i tofu. Pospi kolutićima mladog luka i listićima svježeg korijandra. Dodaj i kriške limete.

  5. Na kraju tofu prelij marinadom koju si sačuvao. Prema želji, možeš dodati još soli, ali to ovisi i o slanoći soja umaka. Također, možeš još sve politi maslinovim uljem.