Poširana jaja s lososom i špinatom
Šime poširanje naziva krajnje jednostavnim i genijalnim načinom pripreme jaja, a ovaj put ih je pripremio uz losos i špinat. Otkrijte sve tajne savršeno poširanog jajeta!
PRIČA
Poširanje nije isto što i kuhanje jer podrazumijeva termičku obradu namirnica (u ovom slučaju jaja) na temperaturama tik ispod točke vrelišta. Inače sam veliki ljubitelj meko kuhanih jaja. Posebno kada nabavim domaća jaja čiji žumanjci isijavaju jarko narančastom bojom. Poširanje zahtijeva nešto malo više vještine, ali u konačnici se sve svede na iskustvo i osjećaj.
Poširanjem zapravo izbjegavate ono dosadno čišćenje jaja od ljuske. Iako možda poširanje zvuči egzotično i komplicirano, radi se o krajnje jednostavnom i genijalnom načinu pripreme jaja.
Jaja su dosta osjetljive namirnice. Mnoge se kreme, koje uključuju jaja, kuhaju na pari uz konstantno miješanje kako jaja ne bi koagulirala. Kod poširanja se upravo želi postići suprotan efekt – da jaja koaguliraju, tj. da dođe do promjene agregatnog stanja proteina i to zgrušnjavanjem.
Kod poširanja je bitno da voda ne ključa, tj. da je zagrijana na temperaturi ispod 100 stupnjeva. Treba paziti da ne ubacujete jaja ako se još stvaraju mjehurići u loncu jer oni mogu uništiti nježnu strukturu jaja. Postoje neki dodaci koji pomažu/odmažu u pripremi poširanih jaja. Tako na primjer žlica octa u vodi pomaže pri koagulaciji jaja, dok sol odmaže. Zato se poširana jaja sole – naknadno.
Kada postignete optimalne uvjete za poširanje, kuhačom napravite kružni vrtlog u loncu s vodom i ulijte jaje. Rotacija u kombinaciji s toplinom odradit će sav posao za vas. Bjelanjak će koagulirati, a rotacija vode oblikovati jaje. Nakon 3 do 5 minuta, ovisno kakva jaja želite, rupičastom grabilicom izvadite jaja i ostavite ih da se ocijede od viška vode. Tek tada slijede začini.
Probao sam dvije metode poširanja. Jednu klasičnu, koja podrazumijeva da se jaje razbije i izlije u malu, prikladnu posudu. Kada voda zadovolji sve uvjete, a vi pokrenete rotaciju, jaje samo nježno ulijete i pustite da fizika odradi svoje. Ako radite više jaja odjedanput, ubacujte ih u manjim razmacima i u početku ih vilicom odvajajte sve dok se ne formiraju. Ova metoda je izvrsna, brza i efikasna. Dobijete lijepo oblikovano, plosnato poširano jaje.
Druga metoda mi se uopće nije svidjela. U nauljenu plastičnu foliju ulije se jaje te se oblikuje mali smotuljak. Tako se dobiveni smotuljci urone u vodi i poširaju.
Skeptičan sam prema plastici. Ionako nam je planet postao malo previše plastičan. Pomalo ironično, ali ovom metodom želi se postići jajasti oblik jaja. Čemu to, pitam se? Prva metoda je kudikamo zabavnija!
Način poširanja jajeta možete vidjeti i u infografici Kako poširati jaja.
Sastojci za 2 osobe:
ZA POŠIRANA JAJA
- 4 svježa jaja
- 2 žlice zrnatog senfa dijon
- 30 dkg mladog špinata
- kruh po izboru
- vlasac ili stapke peršina
- 100 g dimljenog lososa
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol, papar
- maslac
NAČIN PRIPREME
-
Očistite i operite listove špinata. Pomiješajte zrnati senf s vrhnjem, a dobiveni umak oplemenite ili fino sjeckanim stapkama peršina ili svježim vlascem.
Izvrsna stvar kod zrnatog senfa je ta što ima pomalo kiselkast okus zbog bijelog vina i octa koje sadrži, oni odlično odgovaraju dimljenom lososu.
-
Na rastopljenom maslacu kratko zapecite špinat, tek toliko da povene.
Dok se grije voda za poširanje, stavite dvije šnite kruha da se tostiraju (u tosteru ili na grill tavi).
-
Nakon što ubacite jaja da se poširaju, možete složiti ostatak namirnica na tanjur. Na tostirani kruh postavite špinat i na špinat komade dimljenog lososa. Povrh lososa stavite koju žlicu umaka od senfa.
-
Nakon što procijenite da su jaja gotova, izvadite ih iz vode i ostavite par sekundi da se ocijede od viška vode. Ja sam jaja poširao točno tri i pol minute. Vi korigirajte trajanje poširanja i prilagodite ga sebi i svojem ukusu. Samo poširanje nije baš za one ljude koji ne vole da im žumanjak ostane u tekućem stanju.
-
Tek nakon što stavite jaja na losos slijede začini. Jelo završavate solju, paprom i svježe sjeckanim vlascem ili peršinom. Poširana jaja ne trpe dugo stajanje, tako da se jedu - odmah!