Quiche od špeka, poriluka i tikvica

  • Mile Butorac
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Tko kaže da ne voli quiche - ne govori istinu! A ovih vrućih i sparnih dana u kombinciji s nekim finim pićem sa strane, poput mrzlog - osvježavajućeg gemišta biti će vam još i draži. Društvo oko stola, fina hrana i pune čaše su kao definicija zabave za vikend, a uz Jamnicu nazdravite svakom trenutku.

Sastojci za 4 osobe

Tijesto

  • 150 g mekog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • + po potrebi žlica – dvije hladne vode

Nadjev

  • 100 g špeka
  • 1 srednji poriluk
  • 2 srednje tikvice
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g feta sira, ili nekog sličnog slanog
  • sol, papar, čili, svježi peršin, vlasac

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1.  

    Brašno, sol i maslac pomiješajte prstima tako da dobijete mrvičastu mješavinu. Zatim dodajte jaje i žumanjak pa brzo umijesite kompaktno tijesto. Ako se tijesto raspada dodajte žlicu – dvije hladne vode. 

  2. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, ili između dva papira za pečenje, u krug nešto veći od kalupa.

     

  3. Kalup premažite maslacem i pospite s malo brašna pa u njega prebacite tijesto (zarolajte ga na valjak pa odrolajte preko kalupa). Dobro utisnite tijesto kako bi se napravila 'zdjelica' pa odrežite višak tijesta koji viri iz kalupa.

  4. Tijesto stavite hladiti barem 30 min. Hladno tijesto izbodite vilicom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 15 min, tj. dok ne krene dobivati boju.

     

  5. Dok se tijesto peče pripremite nadjev: tavu zagrijte pa dodajte špek narezan na kockice. Špek lagano prepecite i pustite da pusti masnoću, dodajte poriluk izrezan na polumjesece i dinstajte kratko dok ne uvene. Svemu dodajte i tikvice izrezane na trokutiće i dinstajte dok ne porumene. Začinite sa začinima po želji: sol, papar, čili i sjeckani svježi peršin, te stavite sa strane da se prohladi. 

     

  6. U drugoj zdjeli razradite vrhnje s mlijekom, pa dodajte jaja i sve dobro izmiješajte. 

     

  7. Po polu pečenoj kori rasporedite povrće sa špekom, te po njemu rasporedite sir, a po svemu izlijte mješavinu vrhnja i jaja. Pecite još oko 25 min, tj. dok ne poprimi lijepu boju na vrhu. Nakon pečenja pustite da odstoji 10 min prije rezanja.

  8. Poslužite uz sezonsku salatu sa strane.