Rimski njoki

  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Srednje zahtjevno

Rimski njoki

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Ako griz ohladite i pretvorite u male diskove, uz pomoć parmezana i maslaca dobit ćete odlično jelo koje može odigrati nekoliko različitih uloga i u svakoj će se izvrsno snaći.

Priča

Možda se zovu njoki, ali rimski njoki s onim klasičnima nemaju puno veze. Iako su i jedni i drugi porijeklom iz Italije, njihov temeljni sastojak je različit – u rimskim njokima, naime, nema krumpira, već je glavna namirnica pšenična krupica, odnosno griz.

A osim grizom, ovo jelo bogato je ribanim parmezanom i maslacem. Ne može se reći da nije zasitno, ali nije ni preteško, a možete ga poslužiti kao predjelo, prilog uz neko mesno jelo pa čak i kao glavno jelo uz neki sočan umak.

Rimski njoki

Sastojci za 4 osobe:

Za njoke:

  • 250 g pšenične krupice (griza)
  • 1 l mlijeka
  • 60 g maslaca
  • Muškatni oraščić
  • Sol
  • 3 žumanjka
  • 70 g parmezana

Za posip:

  • 50 g maslaca
  • 60 g parmezana

Priprema

  1. U veći lonac ulij mlijeko, dodaj maslac, naribaj malo muškatnog oraščića i posoli. Pusti da mlijeko zavrije.

  2. Zatim postepeno uspi griz, cijelo vrijeme miješajući. Kuhaj 10-15 minuta, odnosno, dok se ne zgusne. Makni s vatre i dodaj jedan po jedan žumanjak, miješaj dok se sve ne sjedini. Zatim umiješaj i parmezan.

  3. Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje, možeš ga i lagano premazati uljem. Izlij griz u lim za pečenje, neka smjesa bude debljine oko 1-1,5 cm.  Pusti da se ohladi i stisne.

  4. Pomoću rezača za kekse ili manje čaše (promjera oko 5 cm) izreži krugove iz griza. Složi ih u keramičku posudu za pečenje, naslanjajući ih jednog na drugog tako da se malo preklapaju.

  5. Pospi ostatkom parmezana i maslaca narezanog na kockice. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijusa oko 20 minuta, dok ne lagano ne posmeđe s gornje strane (a možeš ih i jače zapeći, ako tako voliš). Pred kraj možeš koristiti samo gornji grijač, odnosno opciju grill.

Uz svaki obrok
Na vrh
© 2021. Jamnica plus d.o.o. Sva prava pridržana.