Rižoto s lignjama i rajčicama

  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Lignje volimo na razne načine pripremati i jesti, a ovaj rižoto s lignjama i rajčicama upravo nam se popeo jako visoko na listi omiljenih jela petkom (ili bilo kojim drugim danom).

PRIČA

Lignje petkom mnogima su obavezan dio tjednog jelovnika. Iako je često riječ o prženim lignjama, a ni mi nemamo ništa protiv njih, isprobajte i ovu verziju rižota od lignji na crveno.

A da bi rižoto bio uspješno pripremljen, uvijek slijedite nekoliko važnih pravila – tostirajte rižu, nemojte izostaviti vino, stalno miješajte i podlijevajte temeljcem te na kraju mantekirajte, odnosno, žustro umiješajte maslac.

Za 4 osobe

Sastojci:

  • 350 g lignji (krakovi i kolutići)
  • 200 g Arborio riže
  • 150 g mini rajčica
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice pasirane rajčice
  • 150 ml bijelog vina
  • 1 l temeljca (ribljeg, pilećeg ili povrtnog)
  • 20 g maslaca
  • 1-2 žlice soka limuna
  • 1 manja vezica svježeg peršina
  • Maslinovo ulje
  • Sol

NAČIN PRIPREME

Priprema:

  1. Lignje operite hladnom vodom i ocijedite. Češnjak sitno nasjeckajte, mini rajčice prepolovite. Temeljac zagrijte i držite na laganoj vatri kako bi lagano kuhao (ne i ključao) cijelo vrijeme dok rižoto ne bude gotov.

  2. U većoj i široj tavi zagrijte maslinovo ulje pa kratko prepržite češnjak. Odmah dodajte rižu i kratko je tostirajte, minutu-dvije. Potom ulijte vino i kuhajte dvije minute pa dodajte lignje i pirjajte još nekoliko minuta.

  3. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i nasjeckani peršin, malo posolite, promiješajte i počnite podlijevati temeljcem. Ulijevajte ga grabilicom za juhu, jednu do dvije, cijelo vrijeme miješajući rižoto. Novu količinu temeljca dodajte kad se prethodna većim dijelom upije.

  4. Kuhajte dok riža ne bude "al dente", oko 15 minuta. Otprilike na polovici kuhanja, ubacite mini rajčice i nastavite s podlijevanjem i miješanjem. Na samom kraju ubacite maslac i sok limuna te žustro promiješajte dok se maslac ne rastopi. Poslužite toplo.