Rižoto s lignjama i rajčicama
Lignje volimo na razne načine pripremati i jesti, a ovaj rižoto s lignjama i rajčicama upravo nam se popeo jako visoko na listi omiljenih jela petkom (ili bilo kojim drugim danom).
PRIČA
Lignje petkom mnogima su obavezan dio tjednog jelovnika. Iako je često riječ o prženim lignjama, a ni mi nemamo ništa protiv njih, isprobajte i ovu verziju rižota od lignji na crveno.
A da bi rižoto bio uspješno pripremljen, uvijek slijedite nekoliko važnih pravila – tostirajte rižu, nemojte izostaviti vino, stalno miješajte i podlijevajte temeljcem te na kraju mantekirajte, odnosno, žustro umiješajte maslac.
Za 4 osobe
Sastojci:
- 350 g lignji (krakovi i kolutići)
- 200 g Arborio riže
- 150 g mini rajčica
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice pasirane rajčice
- 150 ml bijelog vina
- 1 l temeljca (ribljeg, pilećeg ili povrtnog)
- 20 g maslaca
- 1-2 žlice soka limuna
- 1 manja vezica svježeg peršina
- Maslinovo ulje
- Sol
NAČIN PRIPREME
Priprema:
-
Lignje operite hladnom vodom i ocijedite. Češnjak sitno nasjeckajte, mini rajčice prepolovite. Temeljac zagrijte i držite na laganoj vatri kako bi lagano kuhao (ne i ključao) cijelo vrijeme dok rižoto ne bude gotov.
-
U većoj i široj tavi zagrijte maslinovo ulje pa kratko prepržite češnjak. Odmah dodajte rižu i kratko je tostirajte, minutu-dvije. Potom ulijte vino i kuhajte dvije minute pa dodajte lignje i pirjajte još nekoliko minuta.
-
Zatim dodajte pasiranu rajčicu i nasjeckani peršin, malo posolite, promiješajte i počnite podlijevati temeljcem. Ulijevajte ga grabilicom za juhu, jednu do dvije, cijelo vrijeme miješajući rižoto. Novu količinu temeljca dodajte kad se prethodna većim dijelom upije.
-
Kuhajte dok riža ne bude "al dente", oko 15 minuta. Otprilike na polovici kuhanja, ubacite mini rajčice i nastavite s podlijevanjem i miješanjem. Na samom kraju ubacite maslac i sok limuna te žustro promiješajte dok se maslac ne rastopi. Poslužite toplo.