Salata od bijelog graha i rotkvica s pestom

  • Jamnica
  • do 30 min.
  • Salata
  • Jednostavno

Grah salata na sasvim drugačiji način, s pečenim rotkvicama i pestom od lišća rotkvica i listića bosiljka, aromatični je prilog ili čak samostalni obrok.

PRIČA

Klasična grah salata s lukom jednostavan je prilog, omiljen pogotovo u sezoni roštilja. No, budući da je sezona rotkvica već tu, odlučili smo ih iskoristiti u ovoj malo drugačijoj grah salati.

Rotkvice smo ispekli u pećnici, a njihovo lišće iskoristili za pesto kojim smo dodatno začinili salatu. Salata će izvrsno pasati uz pečeno meso ili kobasice, a onima koji vole laganije obroke, može biti i samostalno jelo.

Za 4 osobe

Za salatu:

  • 450 g bijelog graha (iz konzerve, ocijeđeno)
  • 10-ak rotkvica
  • 40 g jezgri oraha
  • 4 žlice naribanog parmezana
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • Svježi sok limuna

Za pesto:

  • 50 g jezgri oraha
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice soka limuna
  • Lišće rotkvica
  • Listići bosiljka
  • 80 ml maslinova ulja
  • 5 žlica naribanog parmezana

NAČIN PRIPREME

  1. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzijusa. Rotkvice očistite i prepolovite. Stavite ih u keramičku posudu za pečenje, odrezanom stranom prema dolje. Posolite i popaprite, polijte maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta.

  2. U zdjeli pomiješajte bijeli grah, pečene rotkvice i orahe koje ste grubo nasjeckali. Dodajte naribani parmezan, posolite i popaprite. Prelijte sokom limuna i maslinovim uljem, promiješajte, probajte i uštimajte okuse prema osobnim željama.

  3. U sjeckalicu ubacite orahe, češnjak i limunov sok te izmiksajte. Zatim dodajte lišće rotkvica i listiće bosiljka. Mjera je otprilike jedna mala šaka. U nekoliko navrata ulijevajte maslinovo ulje i miksajte. Na kraju umiksajte dodajte parmezan.

  4. Na salatu dodajte količinu pesta prema želji i promiješajte.