Salata od bijelog graha i rotkvica s pestom
Grah salata na sasvim drugačiji način, s pečenim rotkvicama i pestom od lišća rotkvica i listića bosiljka, aromatični je prilog ili čak samostalni obrok.
PRIČA
Klasična grah salata s lukom jednostavan je prilog, omiljen pogotovo u sezoni roštilja. No, budući da je sezona rotkvica već tu, odlučili smo ih iskoristiti u ovoj malo drugačijoj grah salati.
Rotkvice smo ispekli u pećnici, a njihovo lišće iskoristili za pesto kojim smo dodatno začinili salatu. Salata će izvrsno pasati uz pečeno meso ili kobasice, a onima koji vole laganije obroke, može biti i samostalno jelo.
Za 4 osobe
Za salatu:
- 450 g bijelog graha (iz konzerve, ocijeđeno)
- 10-ak rotkvica
- 40 g jezgri oraha
- 4 žlice naribanog parmezana
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Svježi sok limuna
Za pesto:
- 50 g jezgri oraha
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice soka limuna
- Lišće rotkvica
- Listići bosiljka
- 80 ml maslinova ulja
- 5 žlica naribanog parmezana
NAČIN PRIPREME
-
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzijusa. Rotkvice očistite i prepolovite. Stavite ih u keramičku posudu za pečenje, odrezanom stranom prema dolje. Posolite i popaprite, polijte maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta.
-
U zdjeli pomiješajte bijeli grah, pečene rotkvice i orahe koje ste grubo nasjeckali. Dodajte naribani parmezan, posolite i popaprite. Prelijte sokom limuna i maslinovim uljem, promiješajte, probajte i uštimajte okuse prema osobnim željama.
-
U sjeckalicu ubacite orahe, češnjak i limunov sok te izmiksajte. Zatim dodajte lišće rotkvica i listiće bosiljka. Mjera je otprilike jedna mala šaka. U nekoliko navrata ulijevajte maslinovo ulje i miksajte. Na kraju umiksajte dodajte parmezan.
-
Na salatu dodajte količinu pesta prema želji i promiješajte.