Salata od korjenastog povrća s preljevom od hrena

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Ako želite pročistiti sinuse i udahnuti zrak punim plućima, evo ideje kako biste to mogli učiniti. Sve što vam treba je korijen hrena, nekoliko vrsta korjenastog povrća, nešto od zelenih vrsta salata po izboru i par namirnica za začinjavanje.

PRIČA

Jeste li primijetili da većina nas svježi hren jede samo oko Uskrsa? Često se pitam zašto jedna tako posebna namirnica, koju u svježem obliku možete nabaviti preko cijele godine, ostaje zanemarena.

Otkad sam prvi put pripremila ovaj preljev s hrenom, ovu salatu jedem barem jednom tjedno, a posebno u zimskim mjesecima. Nema ljepšeg nego kad se svi nešto žale na prehladu i začepljene sinuse, navaliti na hren. Ponekad, kad ne stižem pripremiti ovaj preljev, jednostavno naribam čisti hren na salatu i tako 'običnu' salatu pretvorim u plemenito, mirišljavo jelo koje otvara dišne puteve.

Zanimljivo je da je prvo spominjanje hrena u povijesti zabilježeno još u doba drevnog Egipta, oko 1.500 godina pr. Kr. Prema grčkoj mitologiji, hren je u svojoj težini vrijedio koliko i ista težina zlata, a koristili su ga i Rimljani.

Hren se koristio i u Srednjem vijeku u ljekovite svrhe. Sa stoljećima se proširio na cijeli svijet. Danas se hren često dodaje u wasabi umak u Japanu.

Kroz povijest su ga koristili i kao začin i kao povrće i kao lijek.

Sastojci za 2 osobe:

ZA SALATU:

  • 2 mrkve
  • 2 manje cikle
  • 4-6 čičoka
  • 2 šake rikole (ili druge zelene salate po izboru; kristalka, matovilac, potočarka)
  • 2 žlice bučinih sjemenki (za posipavanje)

ZA PRELJEV:

  • 50 g korijena hrena (svježeg)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 50 ml vode
  • ¼ žličice soli
  • ½ žličice jabučnog octa
  • 2 žlice maslinovog ulja

NAČIN PRIPREME

  1. Operite povrće. Mrkvu, ciklu i čičoku ogulite i naribajte na krupno.
    Servirajte povrće u tanjur ili zdjelu.

  2. Preljev pripremite tako da korijen naribate na sitno. Ubacite u blender sve sastojke za preljev i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

    Prelijte preljev preko salate, promiješajte, posipajte bučinim sjemenkama i poslužite.

  3. SAVJET: Ako nemate blender s manjom posudom, predlažem vam da udvostručite količinu za preljev kako bi se preljev mogao dobro izmiksati. Višak preljeva držite u hladnjaku i potrošite ga u roku dva dana.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane