Salata od korjenastog povrća s preljevom od hrena
Ako želite pročistiti sinuse i udahnuti zrak punim plućima, evo ideje kako biste to mogli učiniti. Sve što vam treba je korijen hrena, nekoliko vrsta korjenastog povrća, nešto od zelenih vrsta salata po izboru i par namirnica za začinjavanje.
PRIČA
Jeste li primijetili da većina nas svježi hren jede samo oko Uskrsa? Često se pitam zašto jedna tako posebna namirnica, koju u svježem obliku možete nabaviti preko cijele godine, ostaje zanemarena.
Otkad sam prvi put pripremila ovaj preljev s hrenom, ovu salatu jedem barem jednom tjedno, a posebno u zimskim mjesecima. Nema ljepšeg nego kad se svi nešto žale na prehladu i začepljene sinuse, navaliti na hren. Ponekad, kad ne stižem pripremiti ovaj preljev, jednostavno naribam čisti hren na salatu i tako 'običnu' salatu pretvorim u plemenito, mirišljavo jelo koje otvara dišne puteve.
Zanimljivo je da je prvo spominjanje hrena u povijesti zabilježeno još u doba drevnog Egipta, oko 1.500 godina pr. Kr. Prema grčkoj mitologiji, hren je u svojoj težini vrijedio koliko i ista težina zlata, a koristili su ga i Rimljani.
Hren se koristio i u Srednjem vijeku u ljekovite svrhe. Sa stoljećima se proširio na cijeli svijet. Danas se hren često dodaje u wasabi umak u Japanu.
Kroz povijest su ga koristili i kao začin i kao povrće i kao lijek.
Sastojci za 2 osobe:
ZA SALATU:
- 2 mrkve
- 2 manje cikle
- 4-6 čičoka
- 2 šake rikole (ili druge zelene salate po izboru; kristalka, matovilac, potočarka)
- 2 žlice bučinih sjemenki (za posipavanje)
ZA PRELJEV:
- 50 g korijena hrena (svježeg)
- 1 žličica limunovog soka
- 50 ml vode
- ¼ žličice soli
- ½ žličice jabučnog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
NAČIN PRIPREME
-
Operite povrće. Mrkvu, ciklu i čičoku ogulite i naribajte na krupno.
Servirajte povrće u tanjur ili zdjelu. -
Preljev pripremite tako da korijen naribate na sitno. Ubacite u blender sve sastojke za preljev i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prelijte preljev preko salate, promiješajte, posipajte bučinim sjemenkama i poslužite.
-
SAVJET: Ako nemate blender s manjom posudom, predlažem vam da udvostručite količinu za preljev kako bi se preljev mogao dobro izmiksati. Višak preljeva držite u hladnjaku i potrošite ga u roku dva dana.