Savršeno pjenasti čokoladni mousse

  • preko 1h
  • Desert
  • Jednostavno

Savršeno pjenasti čokoladni mousse

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Čokoladni mousse nije teško pripremiti, ali ipak treba pažljivo slijediti postupak recepta. No, najteži dio je čekanje da se ova divna slastica dovoljno ohladi.

Priča

Francuski slikar Henri Toulouse – Lautrec početkom je dvadesetog stoljeća nadošao na ideju da se u mousse umiješa čokolada, i on je prva osoba kojoj smo zahvalni za ovaj vječni klasik. Nakon njega, zahvalni smo svakome tko nam ga pripremi.

A ako je neki recept uspješan već više od stotinu godina, nema potrebe za velikim intervencijama. No, možete se zabaviti s ukrašavanjem - mi smo koristili pistacije, sjemenke nara i strugotine čokolade, a dobro će pasati i prženi lješnjaci, bobičasto voće i tučeno vrhnje.

Savršeno pjenasti čokoladni mousse

Za 4 osobe

Za mousse:

  • 140 g čokolade (barem 55 % kakaa)
  • 240 g vrhnja za šlag
  • 30 g maslaca
  • 3 jaja (odvojeno žumanjak i bjelanjak)
  • 1 žlica šećera

Za ukrašavanje:

  • Čokolada
  • Pistacija bez soli
  • Sjemenke nara

Priprema

  1. U jednoj posudi istuci vrhnje za šlag pa ga spremi u hladnjak. Nareži ili natrgaj čokoladu na manje komade, dodaj joj maslac narezan na kockice pa rastopi na pari. Miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Čokoladu makni s vatre pa je pusti da se ohladi, ali tako da još uvijek bude topla na dodir.

  2. Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i dok ne postignu čvršći oblik, zatim uspi šećer pa još miksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Čokolada bi se do tada trebala ohladiti pa u nju umiješaj žumanjke.

  3. U čokoladu prvo umiješaj oko trećine tučenog vrhnja. Zatim dodaj pola snijega od bjelanjaka, umiješaj ga nježno špatulom. Dodaj ostatak snijega, umiješaj, pa ostatak tučenog vrhnja i umiješaj. 

  4. Smjesu rasporedi u čaše žlicom ili slastičarskom vrećicom. Ohladi najmanje tri sata, a možeš i preko noći. Ukrasi strugotinama čokolade, pistacijama i sjemenkama nara.

  5. Napomena: Klasični recept za mousse koristi sirova jaja, a ako te to ipak brine, žumanjke možeš umiješati u čokoladu dok je još na pari, a isto tako na pari možeš istući bjelanjke sa šećerom.

Uz svaki obrok
Na vrh
© 2021. Jamnica plus d.o.o. Sva prava pridržana.