Savršeno pjenasti čokoladni mousse
Čokoladni mousse nije teško pripremiti, ali ipak treba pažljivo slijediti postupak recepta. No, najteži dio je čekanje da se ova divna slastica dovoljno ohladi.
PRIČA
Francuski slikar Henri Toulouse – Lautrec početkom je dvadesetog stoljeća nadošao na ideju da se u mousse umiješa čokolada, i on je prva osoba kojoj smo zahvalni za ovaj vječni klasik. Nakon njega, zahvalni smo svakome tko nam ga pripremi.
A ako je neki recept uspješan već više od stotinu godina, nema potrebe za velikim intervencijama. No, možete se zabaviti s ukrašavanjem - mi smo koristili pistacije, sjemenke nara i strugotine čokolade, a dobro će pasati i prženi lješnjaci, bobičasto voće i tučeno vrhnje.
Za 4 osobe
Za mousse:
- 140 g čokolade (barem 55 % kakaa)
- 240 g vrhnja za šlag
- 30 g maslaca
- 3 jaja (odvojeno žumanjak i bjelanjak)
- 1 žlica šećera
Za ukrašavanje:
- Čokolada
- Pistacija bez soli
- Sjemenke nara
NAČIN PRIPREME
-
U jednoj posudi istuci vrhnje za šlag pa ga spremi u hladnjak. Nareži ili natrgaj čokoladu na manje komade, dodaj joj maslac narezan na kockice pa rastopi na pari. Miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Čokoladu makni s vatre pa je pusti da se ohladi, ali tako da još uvijek bude topla na dodir.
-
Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i dok ne postignu čvršći oblik, zatim uspi šećer pa još miksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Čokolada bi se do tada trebala ohladiti pa u nju umiješaj žumanjke.
-
U čokoladu prvo umiješaj oko trećine tučenog vrhnja. Zatim dodaj pola snijega od bjelanjaka, umiješaj ga nježno špatulom. Dodaj ostatak snijega, umiješaj, pa ostatak tučenog vrhnja i umiješaj.
-
Smjesu rasporedi u čaše žlicom ili slastičarskom vrećicom. Ohladi najmanje tri sata, a možeš i preko noći. Ukrasi strugotinama čokolade, pistacijama i sjemenkama nara.
-
Napomena: Klasični recept za mousse koristi sirova jaja, a ako te to ipak brine, žumanjke možeš umiješati u čokoladu dok je još na pari, a isto tako na pari možeš istući bjelanjke sa šećerom.