Sirovi rižoto od cvjetače i šampinjona

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Ako želite smanjiti unos ugljikohidrata i povećati unos svježih namirnica, isprobajte Tinin rižoto bez riže. Ukusan i zasitan, postat će vaše novo hit jelo.

PRIČA

Zamijeniti kuhani ili pečeni ručak sirovim jednostavnije je nego što većina misli.

Jedan od zimskih obroka koje sam u stanju jesti svaki dan u nebrojeno mnogo varijacija je definitivno "rižoto od cvjetače". Možete ga spremati s curryjem, tartufima, sušenom rajčicom, brokulom, graškom, klicama ili umakom od indijskih oraščića. S vama sam odlučila podijeliti najjednostavniji i našem podneblju najbliži - rižoto sa šampinjonima. Naravno, bez riže.

Svatko tko je tijekom zime pokušao pretežno ili u potpunosti jesti sirovu hranu, znat će koliki je to izazov. Svježih namirnica je manje, a tijelo zbog hladnoće traži nešto toplo i utješno. Postoji niz trikova zahvaljujući kojima ćete si priskrbiti taj toliko željeni osjećaj topline, ali glavni obrok je ipak onaj koji mora zadovoljiti u potpunosti.

Upravo zato sam odabrala ovaj rižoto koji i nije rižoto, a koji ustvari nije ni kuhan. Zašto? Jer će sve vaše namirnice ostati svježe i u svom izvornom obliku te će ispuniti svoju osnovnu misiju - nahraniti vas toliko potrebnim nutrijentima. Usput će to biti i vrlo ukusan i zasitan obrok, što svakako možemo nazvati bonusom.

Cvjetača je namirnica koja je dostupna cijelu zimu, pa je i to razlog mom odabiru. Odabrala sam smeđe šampinjone jer su intenzivnijeg okusa od običnih bijelih.

Bez obzira na to što sigurno nikada niste čuli za rižoto od cvjetače, a kamoli ga probali, ono bi zbog svog okusa moglo postati i vaše novo hit jelo.

Sastojci za 4 osobe:

ZA RIŽOTO

  • 1 veća cvjetača
  • 250 g smeđih šampinjona (portobello)
  • 1 vezica mladog luka (6-7 kom)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • sol, papar
  • maslinovo ulje sa čili papričicama

NAČIN PRIPREME

  1. Cvjetove cvjetače odvojite od sredine i listova. Cvjetove usitnite u multipraktiku s nožem na programu za pulsiranje. Bit će dovoljno pulsirati 15-20 puta.

    Bitno je da ih ne usitnite previše kako se ne bi pretvorili u kašu, ali ni premalo kako ne bi ostali prekrupni komadi.

  2. Mladi luk nasjeckajte na tanke kolutove pa dodajte usitnjenoj cvjetači. Smeđe šampinjone nasjeckajte na sitne kockice pa dodajte usitnjenoj cvjetači i mladom luku.

    U sve to dodajte maslinovo ulje, češnjak u prahu te svježe mljeveni crni papar i sol po želji. Sve dobro promiješajte.

  3. Rižoto možete završiti na dva načina. Oba su prihvatljiva jer ne zagrijavaju sastojke iznad 45°C.

    Zdjelu s rižotom prebacite u dehidrator na 2 sata na 45°C ili rižoto prebacite u tavu te ga na štednjaku na najmanjoj vatri, uz stalno miješanje, lagano zagrijte kako bi sastojci omekšali i pustili aromu.

  4. Servirajte kao glavno jelo uz neku jednostavnu salatu poput zelene salate ili svježeg kupusa.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane