Slana pita s tikvicama i krumpirom

  • Matejka Like chocolate
  • do 60 min.
  • Predjelo

PRIČA

Slane pite su nam među omiljenim načinima iskorištavanja viška povrća, a odlične su i kao brzi zalogaj za društvo. Danas je tu jedna sasvim ljetna verzija s tikvicama, mladim krumpirom i dosta sira, a najbolje paše, naravno, uz čašu hladne Jamnice. 💚

 

Sastojci

Tijesto

  • 180 g glatkog brašna
  • 20 g parmezana
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje

Nadjev

  • 150 g krem sira, ricotte ili masnijeg kiselog vrhnja
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 15 – 20 g parmezana
  • 1 tikvica
  • 2 mlada krumpira
  • 30 – 40 g škripavca ili feta sira
  • maslinovo ulje
  • papar

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, parmezan, sol i maslac pa trljanjem među dlanovima napravite razmrvljeno tijesto. Dodajte jaje i vrlo kratko, u par poteza, umijesite tijesto. Tijesto pokušajte što manje mijesiti i dirati kako bi ostalo prhko. Oblikujte tijesto u oblik diska, zamotajte ga u prozirnu foliju i ohladite tridesetak minuta.

  2. Za to vrijeme operite tikvicu i krumpir. Tikvicu narežite na ploške debljine oko 2 mm i složite na papirnati ubrus pa posolite. Ostavite dvadesetak minuta da odstoje kako bi pustile vlagu, a zatim ih i s gornje strane potapšajte kuhinjskim ubrusom. Krumpir narežite na ploške debljine oko 1 mm.

  3. Zatim u zdjelici pomiješajte krem sir/kiselo vrhnje, usitnjeni češnjak, sol, jaje i parmezan.

    Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u oblik kruga debljine oko 3 – 4  mm i promjera oko 30 cm. Prebacite zajedno s papirom u lim za pečenje, najbolje u okrugli koji je nešto manji od razvaljanog tijesta, kako bi dio tijesta virio iz lima (treba Vam sa svake strane ostati 2 – 3 cm tijesta bez nadjeva).  Premažite nadjevom pa posložite naizmjence ploške tikvica i krumpira. Pospite namrvljenim škripavcem. Zatim pažljivo preklopite prazne rubove tijesta preko nadjeva.

  4. Sve zajedno pospite maslinovim uljem i svježe mljevenim paprom pa ohladite dok se pećnica ne zagrije na 180 °C.

    Pecite oko 40 minuta odnosno dok povrće ne bude ispečeno, a tijesto ne dobije lijepu boju. Ohladite desetak minuta i poslužite uz čašu hladne Jamnice. Dobar tek!

AUTOR RECEPTA
Matejka Like chocolate