Štrukli s makom, ricottom i šumskim voćem
PRIČA
Evo recepta za sve makoljupce i one koji će to tek postati. Slatke štrukle punjenje makom, ricottom i šumskim voćem najbolje su uz sladoled od vanilije i čašu Jamnice.
Sastojci
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 150 ml mlake vode
- 1 žlica ulja
Nadjev
- 350 g ricotte
- 80 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 limun
- 100 ml kiselog vrhnja
- 150 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica gustina
- 2 – 3 žlice ulja, za razvlačenje tijesta
Preljev
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica listića badema
Za posluživanje
- Šećer u prahu
- Sladoled od vanilije
NAČIN PRIPREME
Tijesto
-
U većoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno i sol. Dodajte vodu i ulje te zamijesite mekano i glatko tijesto.
-
Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u namašćenu zdjelu. Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da odstoji.
Nadjev
-
Sjedinite ricottu, mak, 70 g šećera, jaje, koricu limuna i kiselo vrhnje. Ostavite sa strane.
-
U drugoj zdjeli sjedinite šumsko voće, ekstrakt vanilije, ostatak šećera i gustin. Ako koristite smrznuto šumsko voće, ostavite ga da se odledi i ocijedite višak tekućine.
Oblikovanje štrukli
-
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Keramički pekač premažite uljem.
-
Stavite tijesto na stolnjak koji ste prethodno posuli brašnom. Pomoću valjka razvaljajte tijesto do dimenzija 20×30 cm.
-
Premažite ga uljem i počnite razvlačiti rukama od sredine prema rubovima. Razvucite tijesto na dimenzije 120×70 cm. Zadebljane rubove odrežite nožem.
-
Rasporedite nadjev od maka i ricotte po 1/3 tijesta ostavljajući 10 cm od ruba bez nadjeva. Špatulom ravnomjerno rasporedite nadjev u tankom sloju. Uz rub nadjeva rasporedite pripremljeno šumsko voće.
-
Preklopite dio tijesta koji ste ostavili bez nadjeva preko voća te pomoću stolnjaka zarolajte u savijaču.
-
Pomoću manjeg tanjurića narežite savijaču na 10 štrukli. Posložite štrukle u pripremljeni pekač, prelijte slatkim vrhnjem i posipajte listićima badema.
-
Pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta s uključenim gornjim i donjim grijačem.
-
Izvadite štrukle, ostavite da odstoje 5 minuta i poslužite posipane šećerom u prahu i kuglicom sladoleda od vanilije.