Štrukli s makom, ricottom i šumskim voćem

  • Kristina Štriga
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

PRIČA

Evo recepta za sve makoljupce i one koji će to tek postati. Slatke štrukle punjenje makom, ricottom i šumskim voćem najbolje su uz sladoled od vanilije i čašu Jamnice. 

Sastojci

Tijesto

  • 250 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 150 ml mlake vode
  • 1 žlica ulja

Nadjev

  • 350 g ricotte
  • 80 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 limun
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 150 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica gustina
  • 2 – 3 žlice ulja, za razvlačenje tijesta

Preljev

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica listića badema

Za posluživanje

  • Šećer u prahu
  • Sladoled od vanilije

NAČIN PRIPREME

Tijesto

  1. U većoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno i sol. Dodajte vodu i ulje te zamijesite mekano i glatko tijesto.

  2. Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u namašćenu zdjelu. Prekrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da odstoji.

Nadjev

  1. Sjedinite ricottu, mak, 70 g šećera, jaje, koricu limuna i kiselo vrhnje. Ostavite sa strane.

  2. U drugoj zdjeli sjedinite šumsko voće, ekstrakt vanilije, ostatak šećera i gustin. Ako koristite smrznuto šumsko voće, ostavite ga da se odledi i ocijedite višak tekućine.

Oblikovanje štrukli

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Keramički pekač premažite uljem.

  2. Stavite tijesto na stolnjak koji ste prethodno posuli brašnom. Pomoću valjka razvaljajte tijesto do dimenzija 20×30 cm.

  3. Premažite ga uljem i počnite razvlačiti rukama od sredine prema rubovima. Razvucite tijesto na dimenzije 120×70 cm. Zadebljane rubove odrežite nožem.

  4. Rasporedite nadjev od maka i ricotte po 1/3 tijesta ostavljajući 10 cm od ruba bez nadjeva. Špatulom ravnomjerno rasporedite nadjev u tankom sloju. Uz rub nadjeva rasporedite pripremljeno šumsko voće.

  5. Preklopite dio tijesta koji ste ostavili bez nadjeva preko voća te pomoću stolnjaka zarolajte u savijaču.

  6. Pomoću manjeg tanjurića narežite savijaču na 10 štrukli. Posložite štrukle u pripremljeni pekač, prelijte slatkim vrhnjem i posipajte listićima badema.

  7. Pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta s uključenim gornjim i donjim grijačem.

  8. Izvadite štrukle, ostavite da odstoje 5 minuta i poslužite posipane šećerom u prahu i kuglicom sladoleda od vanilije.