Taquitosi s piletinom i guacamole umak

  • Mile Butorac
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Kada nam ustreba inspiracija za napraviti snack kojime ćemo oduševiti prijatelje, taquitosi s piletinom i guacamole umak iz dalekog nam Mexica idealno su rješenje. Pikantan i hruskav taj praktični finger-food odlično će ići uz Jamnicu ili gemišt i nestati s tanjura u trenu.

Sastojci za cca. 32 taquitosa

Taquitosi

  • 500 g pilećih prsa
  • sol, papar, chilli
  • 8 tortilja (pšenične ili kukuruzne)
  • suncokretovo ulje

Guacamole umak

  • 1 zreli avokado
  • 1/2 manjeg ljubičastog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • sok 1/2 limuna
  • sol, papar, čili
  • maslinovo ulje

NAČIN PRIPREME

Priprema taquitosa

  1. Pileća prsa narežite na duže trakice debljine cca 1, pa ih prepecite na vrućem ulju. Začinite po ukusu: sol, chilli, papar. Prepečene trakice izvadite i ostavite sa strane da se prohlade.

     

  2. Tortilje narežite na četvrtine, tako da od jedne dobijete 4 trokutića. Na vrh šireg dijela svakog trokutića stavite po jednu trakicu piletine i zarolajte prema vrhu (kao kiflice) te učvrstite s pola čačkalice.

     

  3. Smotuljke kratko prepržite na masnoći gdje se pekla piletina dok ne dobiju zlaćanu boju, po potrebi dodajte još ulja.

     

  4. Poslužite uz guacamole i salsu od rajčice, kao umake sa strane. Ili najjednostavnije uz kiselo vrhnje, ketchup, majonezu, tartar... Što god vam je drago. :)

Priprema guacamole umaka

  1. Avokado prepolovite, odstranite mu košticu i izdubite meso iz njega. Meso zgnječite vilicom i pomiješajte sa sitno sjeckanim lukom i češnjakom. Začinite solju i paprom pa dodajte soka limete ili limuna po ukusu, kao i tucani čili. Prelijte s malo maslinova ulja.