Tjestenina u umaku od pečenih paprika

  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Tjestenina u umaku od pečene paprike je odličan comfort food ako volite ljeto i niste ga još spremni pustiti.

PRIČA

Umak je pikantan, kremast i gust, a njegova priprema ne može biti jednostavnija što znači da ćete imati dovoljno vremena za uživanje u kasnom ljetu. 

Sastojci

Sastojci

  • 4 veće rog paprike (800 – 900 g)
  • 1 glavica luka
  • 3 – 4 češnja češnjaka
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 ml temeljca
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • ¼ žličice čilija u prahu
  • 300 g tjestenine
  • 30 g parmezana

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva s uključena oba grijača. Paprike operite i osušite ubrusom. Prebacite ih u pekač, dodajte očišćeni češnjak i luk narezan na veće komade. Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta. Okrenite paprike i nastavite peći još 20 minuta.

  2. Pečene paprike oprezno prebacite u posudu i zatvorite poklopcem ili pokrijte plastičnom folijom te ostavite da odstoje 20 minuta.

  3. Paprike pažljivo ogulite, uklonite sjemenke i zatim ih ubacite u blender. Dodajte češnjak, luk, vrhnje, temeljac, sol, papar i čili u prahu. Blendajte na srednjoj jačini 1 – 2 minute, odnosno dok umak ne postane kremast. Prebacite umak u tavu i ostavite sa strane.

  4. Tjesteninu kuhajte u kipućoj vodi dok ne bude al dente (6 – 8 minuta, ovisno o vrsti tjestenine). Tavu s umakom stavite na laganu vatru, dodajte tjesteninu i parmezan te kuhajte 3 – 4 minute, odnosno dok umak ne provre. Po potrebi dolijte malo vode ako vam se čini da je umak pregust.

  5. Rasporedite tjesteninu na tanjure, posipajte parmezanom i listićima bosiljka pa poslužite.