Tri recepta s gljivama koje možete sami ubrati
Tijekom opuštajuće šetnje kroz šumu možete pronaći razne ukusne sorte gljiva. Ako ste ih ubrali, ili pak kupili u trgovini, iskoristite ih za jedan od ova tri recepta.
PRIČA
Čaroban svijet gljiva upoznao sam s malom zadrškom. Iako sam jutarnji tip, kao klincu teško mi je bilo shvatiti svoje roditelje koji bi se fanatično dizali u četiri ujutro i puni volje i elana žurili u šumu tražiti gljive. Nekako mi se traženje gljiva po šumi nije moglo usporediti s adrenalinskim ribolovom i guštom koje je izvlačenje ribe na brod predstavljalo jednom balavcu.
No, nikad neću zaboraviti riječi svoga oca kada me ipak uspio nagovoriti da odem s njima. Ulazimo mi u šumu, nije još pet sati ujutro, i on uleti u ogromnu paukovu mrežu i umjesto da poludi, sav sretan kaže "Dobar znak. Izgleda da smo mi jutros prvi u šumi."
Traženje gljiva - koliko god može biti uzbudljivo, toliko može biti i frustrirajuće, pogotovo ako si postaviš prioritet da moraš pronaći gljivu. Ako to shvatiš kao odlazak u prirodu, vježbanje orijentacije, čišćenje misli ili kao neku vrstu antistres terapije, pronalazak gljiva je samo bonus.
Uvijek slijedim dva pravila. Ako nisam 100% siguran u vrstu gljive, ostavljam je. Branje gljiva uvijek mi je bila usputna zanimacija. Većinom berem(o) vrganje, lisičke, crne trube, sunčanice, a manje puze, grabov dedek, turčin, prosenjak.
Gljive su dosta zahvalna namirnica. Odlično se slažu s maslacem, svježe mljevenim paprom, svježim peršinom, bijelim vinom, jajima i sirom. Za njih vrijedi isto pravilo kao i za ribe. Gljive se ne peru, već se čiste i četkaju kistovima ili malim metlicama!
Sastojci za 2 osobe:
Za rižoto
- gljive
- paket grincajga
- pileći hrbat
- par pilećih nogica ili vratova
- celer
- peršin
- mrkva
- češnjak
- lovor
- luk
- kurkuma
- papar u zrnu
- sol
- maslac
- maslinovo ulje
- bijelo vino
- riža (arborio)
- zelena salata
Za juhu
- ostatak temeljca
- pirjane gljive
- sirove gljive
- peršin
Za zapečene gljive
- ostatak gljiva
- sir
- peršin
- jaja
NAČIN PRIPREME
Rižoto
-
Rižoto s gljivama jedno je od "gljivastih" jela koje gotovo uvijek pripremam i za njega se volim posebno potruditi.
Prvo kupim paket grincajga, pileći hrbat, par nogica/vratova i od toga napravim jaki temeljac. Korjenasto povrće narežem na velike komade, ubacim u lonac s mesom, zalijem hladnom vodom i stavim kuhati oko 2 sata na laganoj vatri.
-
U nekoliko navrata žlicom skinem sivkastu pjenu koja se stvara tijekom kuhanja.
-
Očišćene gljive ugrubo narežem (vrganje, crne trube i lisičke). Na kombinaciji maslaca i maslinovog ulja propirjam sitno sjeckanu kapulu i češnjak, ubacim gljive (sol, papar) i kad puste tekućinu, podlijem s bijelim vinom. Kada alkohol ispari, gljive istresem u staklenu posudu.
U wok tavi na maslinovom ulju usuho zažutim rižu.
-
Jako je važno da se riža podlijeva toplim temeljcem - pomalo, ali dosta često. Ako bi se riža podlijevala hladnim temeljcem, ne bi pustila škrob koji čini rižoto kremastim.
Rižoto konstantno miješam.
-
Kada je riža skoro gotova, vratim u wok gljive, ubacim peršin i par kockica maslaca. Ugasim vatru, poklopim wok i ostavim rižoto da odstoji par minuta.
Uz to poslužim brdo zelene salate, parmezan i neko dobro bijelo vino.
Juha
-
Budući da uvijek napravim koji decilitar temeljca više, iskoristim ga za brzu juhu od gljiva.
U pileću juhu/temeljac dodam dvije žlice propirjanih gljiva i štapnim mikserom razradim kremastu juhu. Lagano je podgrijem, ubacim sitno sjeckane sirove gljive i svježi peršin, po potrebi korigiram začine.
Znam da dosta ljudi prilikom kuhanja koristi umanjenice za hranu, namirnice i slično. Nemam ništa protiv toga iako mi ponekad para uši, ali neki nikako da shvate da je korištenje umanjenica za riječ gljiva doista degutantno.
Zamislite samo da vam netko u restoranu predloži "Jeste li za juhu od gljivica?"
Zapečene gljive
-
Ako vam slučajno ostane gljiva, možete ih zapeći s jajima i sirom u pećnici. Tu postoji mali milijun varijacija na temu.
Ja obično propirjam gljive, pomiješam ih sa sitno sjeckanim sirom, peršinom i kad se ohladi povežem bjelanjkom. Sačuvajte žutanjak!
Smjesu stavim u keramičku posudu i zapečem u pećnici nekih 8 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što ih izvadim iz pećnice, na vrh keramičke posude pažljivo stavim sačuvani žumanjak. Ubacim sve u pećnicu, ali samo nakratko.
Neka žumanjak ostane u tekućem stanju.