Tri recepta s gljivama koje možete sami ubrati

  • Šime Sušić
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Tijekom opuštajuće šetnje kroz šumu možete pronaći razne ukusne sorte gljiva. Ako ste ih ubrali, ili pak kupili u trgovini, iskoristite ih za jedan od ova tri recepta.

PRIČA

Čaroban svijet gljiva upoznao sam s malom zadrškom. Iako sam jutarnji tip, kao klincu teško mi je bilo shvatiti svoje roditelje koji bi se fanatično dizali u četiri ujutro i puni volje i elana žurili u šumu tražiti gljive. Nekako mi se traženje gljiva po šumi nije moglo usporediti s adrenalinskim ribolovom i guštom koje je izvlačenje ribe na brod predstavljalo jednom balavcu.

No, nikad neću zaboraviti riječi svoga oca kada me ipak uspio nagovoriti da odem s njima. Ulazimo mi u šumu, nije još pet sati ujutro, i on uleti u ogromnu paukovu mrežu i umjesto da poludi, sav sretan kaže "Dobar znak. Izgleda da smo mi jutros prvi u šumi."

Traženje gljiva - koliko god može biti uzbudljivo, toliko može biti i frustrirajuće, pogotovo ako si postaviš prioritet da moraš pronaći gljivu. Ako to shvatiš kao odlazak u prirodu, vježbanje orijentacije, čišćenje misli ili kao neku vrstu antistres terapije, pronalazak gljiva je samo bonus. 

Uvijek slijedim dva pravila. Ako nisam 100% siguran u vrstu gljive, ostavljam je. Branje gljiva uvijek mi je bila usputna zanimacija. Većinom berem(o) vrganje, lisičke, crne trube, sunčanice, a manje puze, grabov dedek, turčin, prosenjak.

Gljive su dosta zahvalna namirnica. Odlično se slažu s maslacem, svježe mljevenim paprom, svježim peršinom, bijelim vinom, jajima i sirom. Za njih vrijedi isto pravilo kao i za ribe. Gljive se ne peru, već se čiste i četkaju kistovima ili malim metlicama!

Sastojci za 2 osobe:

Za rižoto

  • gljive
  • paket grincajga
  • pileći hrbat
  • par pilećih nogica ili vratova
  • celer
  • peršin
  • mrkva
  • češnjak
  • lovor
  • luk
  • kurkuma
  • papar u zrnu
  • sol
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • bijelo vino
  • riža (arborio)
  • zelena salata

Za juhu

  • ostatak temeljca
  • pirjane gljive
  • sirove gljive
  • peršin

Za zapečene gljive

  • ostatak gljiva
  • sir
  • peršin
  • jaja

NAČIN PRIPREME

Rižoto

  1. Rižoto s gljivama jedno je od "gljivastih" jela koje gotovo uvijek pripremam i za njega se volim posebno potruditi.

    Prvo kupim paket grincajga, pileći hrbat, par nogica/vratova i od toga napravim jaki temeljac. Korjenasto povrće narežem na velike komade, ubacim u lonac s mesom, zalijem hladnom vodom i stavim kuhati oko 2 sata na laganoj vatri.

  2. U nekoliko navrata žlicom skinem sivkastu pjenu koja se stvara tijekom kuhanja.

  3. Očišćene gljive ugrubo narežem (vrganje, crne trube i lisičke). Na kombinaciji maslaca i maslinovog ulja propirjam sitno sjeckanu kapulu i češnjak, ubacim gljive (sol, papar) i kad puste tekućinu, podlijem s bijelim vinom. Kada alkohol ispari, gljive istresem u staklenu posudu.

    U wok tavi na maslinovom ulju usuho zažutim rižu.

  4. Jako je važno da se riža podlijeva toplim temeljcem -  pomalo, ali dosta često. Ako bi se riža podlijevala hladnim temeljcem, ne bi pustila škrob koji čini rižoto kremastim.

    Rižoto konstantno miješam.

  5. Kada je riža skoro gotova, vratim u wok gljive, ubacim peršin i par kockica maslaca. Ugasim vatru, poklopim wok i ostavim rižoto da odstoji par minuta.

    Uz to poslužim brdo zelene salate, parmezan i neko dobro bijelo vino.

Juha

  1. Budući da uvijek napravim koji decilitar temeljca više, iskoristim ga za brzu juhu od gljiva.

    U pileću juhu/temeljac dodam dvije žlice propirjanih gljiva i štapnim mikserom razradim kremastu juhu. Lagano je podgrijem, ubacim sitno sjeckane sirove gljive i svježi peršin, po potrebi korigiram začine.

    Znam da dosta ljudi prilikom kuhanja koristi umanjenice za hranu, namirnice i slično. Nemam ništa protiv toga iako mi ponekad para uši, ali neki nikako da shvate da je korištenje umanjenica za riječ gljiva doista degutantno.

    Zamislite samo da vam netko u restoranu predloži "Jeste li za juhu od gljivica?"

Zapečene gljive

  1. Ako vam slučajno ostane gljiva, možete ih zapeći s jajima i sirom u pećnici. Tu postoji mali milijun varijacija na temu.

    Ja obično propirjam gljive, pomiješam ih sa sitno sjeckanim sirom, peršinom i kad se ohladi povežem bjelanjkom. Sačuvajte žutanjak!

    Smjesu stavim u keramičku posudu i zapečem u pećnici nekih 8 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što ih izvadim iz pećnice, na vrh keramičke posude pažljivo stavim sačuvani žumanjak. Ubacim sve u pećnicu, ali samo nakratko.

    Neka žumanjak ostane u tekućem stanju.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba