Ultimativni comfort food: Miniburgeri

  • Jamnica
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Vrlo zahtjevno

PRIČA

Comfort food spoj je fine hrane i nostalgije koju ona budi u nama. Pojam „comfort food” veže se uz riječi: neformalno, omiljeno i slasno. Comfort food izaziva nostalgiju, emocije i nekako se najviše veže uz masniju, kaloričnu hranu. To je hrana koju je jednostavno pripremiti, koja je simpatična, svakodnevna i nepretenciozna. Ona koja nas vraća u djetinjstvo i čini nas nostalgičnima. U današnje vrijeme comfort food, naravno, više ne mora biti pržena, masna hrana. Bitno je da ostane i dalje ležerna i slasna. I da nas čini sretnima. Da izaziva osjećaje.

Međutim, kao i sve vezano uz osjećaje, comfort food je osobna stvar. Nekoga usrećuje bakina juha, a nekoga smire” pizza ili špageti bolognese… Kako god - neka su jela omiljena svima. Burgeri su podjednako simbol i bazične, ali i hranjive hrane. Mogu biti simbol brze hrane, ali i kulinarstva uz dodatan trud nudeći jake, fine i raskošne umake i dodatke. Miniburgeri u svim svojim varijantama idealan su gost na druženjima, a njihova veličina omogućuje raznovrsnost te igranje okusima i varijantama.

 

Sastojci

Miniburgeri

  • 12 minipeciva (burger buns / brioche pecivo)
  • 12 pljeskavica (oko 1 kg mljevene junetine): ovisno o veličini peciva - oko 80 g po pljeskavici (mljevena junetina + sol + papar)
  • pržena panceta i sir cheddar
  • domaća majoneza s prženom pancetom
  • umaci prema želji (aurora, dimljeni BBQ umak)
  • zelena salata
  • rajčica
  • karamelizirani luk
  • preprženi kikiriki

Karamelizirani luk

  • 4 glavice luka narezane na kockice
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • smeđi šećer (med)
  • začini prema želji
  • aceto balsamico ili vino

Domaća majoneza

  • 1 veliko jaje
  • 200 ml biljnog ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica senfa
  • prepržena panceta (prema želji)

NAČIN PRIPREME

Priprema miniburgera

  1. Rukama oblikujte pljeskavice malo veće od peciva (pripazite jer se stisnu tijekom pečenja). Neka budu debljine oko 2 cm.

    Pljeskavice dobro posolite i popaprite s vanjske strane i ostavite ih da odstoje. Mljeveno meso u pljeskavici treba se jedva držati zajedno, čisto da tvori oblik pljeskavice, treba biti rahlo, a ne zbijeno. Kad se izrade kuglice od mesa, dobro ih je staviti između dvije prozirne folije i oblikovati ih, tako se ne lijepe za ruke.

  2. U međuvremenu pripremite domaću majonezu i karamelizirani luk. Operite listove salate, grilajte rajčicu, prepecite pancetu ili slaninu.

    Kad je slanina pečena, stavite je na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

  3. Pljeskavice stavite na gril. Tijekom pečenja slobodno ih okrenite više puta. Sir stavite prije kraja na pljeskavicu dok je ona još na grilu kako bi se otopio preko mesa. Pecivo za hamburger obavezno namažite maslacem te unutarnju stranu peciva prepecite na grilu ili gril-tavi. Rajčica uvijek ide na pljeskavicu, a salata ispod pljeskavice kako bi pokupila sokove iz mesa i spriječila da namoče donji dio peciva. Sve skupa začinite karameliziranim lukom i domaćom majonezom. Dodajte rezanu preprženu pancetu i tostirani kikiriki kako biste dobili na hrskavosti. Sve pokrijte gornjim dijelom peciva. 

  4. Prema želji, upotpunite obrok i obogatite miniburgere salatom, prženim krumpirićima ili (u zdravijoj varijanti) prženim hrskavim batatom.

Priprema karameliziranog luka

  1. Tri - četiri veće glavice luka narezane na tanke ploške stavite u duboku tavu ili lonac i dodajte malo masnoće (maslinovo ili neko drugo biljno ulje, a dobro će doći i kockica maslaca), sol i začine prema želji (dimljena paprika, čili i/ili majčina dušica). Uz povremeno miješanje pirjajte na laganoj vatri sve dok luk sasvim ne omekša i dok ne dobijete smjesu nalik na džem. Ako želite, tijekom pirjanja možete dodati smeđi šećer. Umjesto šećera, za karameliziranje luka možete upotrijebiti med. Prije kraja dodajte malo vina ili aceto balsamico i pirjajte dok sasvim ne ispari.

Priprema majoneze

  1. Dobra majoneza obogatit će svaki burger. Iako smo svi navikli na one kupovne, nijedna se ne može mjeriti s pravom domaćom majonezom. Postoje recepti koji iziskuju dugotrajno miješanje jaja uz postupno dodavanje ulja, no cijeli proces moguće je skratiti uz pomoć trika sa štapnim mikserom te će majoneza na taj način biti gotova za 2 - 3 minute.

  2. U visoku posudu stavite jedno jaje sobne temperature, prstohvat soli, žlicu limunova soka i ulje. Umjesto limuna možete upotrijebiti i neku drugu vrstu kiseline” poput soka od limete, jabučnog octa ili slično. Uronite štapni mikser u smjesu i miksajte sve zajedno oko jedne minute. Ako želite, možete u majonezu dodati žličicu senfa i razmrvljenu, hrskavu pečenu pancetu. Stavite u hladnjak prije posluživanja.