Uskrsna jaja

  • Kristina Štriga
  • do 30 min.
  • Međujelo
  • Jednostavno

PRIČA

Priznajte da ne možete zamisliti uskrsni doručak bez šunkice i jaja. Danas za vas imam jednostavan i brz recept za jaja koja će sve očarati izgledom i okusom.

Pripremite još samo domaći kruh, mladi luk i čašu hladne Jamnice za savršeni doručak.

Sastojci

Jaja

  • 6 jaja sobne temperature

Ružičasta jaja

  • 300 ml soka od cikle

Žuta jaja

  • 250 ml tople vode
  • 50 ml alkoholnog octa
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica kurkume

Punjenje

  • 2 žlice krem-sira
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Opcionalno

  • 1 žličica hrena
  • 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja
  • Za ukras: rotkvica, začinsko bilje, krupni papar

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Zakuhajte lonac vode do vrenja. Pažljivo ubacite jaja i kuhajte ih 8 minuta.

  2. Maknite lonac s vatre te kuhana jaja uronite u zdjelu ledene vode. Ostavite ih 10 minuta.

  3. Za to vrijeme pripremite otopinu od kurkume. U toploj vodi pomiješajte ocat, šećer i kurkumu.

  4. Jaja pažljivo oljuštite. Pripremite dvije staklenke ili dublje posude te u svaku dodajte 3 jaja. Jednu staklenku napunite otopinom s kurkumom, a drugu sokom od cikle. Ostavite da jaja stoje u tekućini minimalno 2 sata (duljim stajanjem će veći dio bjelanjka dobiti boju).

  5. Obojena jaja prerežite napola. Svakoj polovici izvadite žumanjak pazeći da ne oštetite bjelanjak.

  6. U zdjelicu sa žumanjcima dodajte majonezu, vrhnje i krem-sir te dobro promiješajte. Razdvojite smjesu napola te u jednu polovicu dodajte hren, a u drugu začinsko bilje. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu s nastavkom prema želji i napunite polovice jaja.

  7. Ukrasite jaja prema želji i poslužite kao uskrsni doručak uz čašu hladne Jamnice.