Varivo od leće, mrkve i špinata
Mrkva, crvena leća, špinat i bulgur – topli tanjur za dobro raspoloženje nije teško pripremiti, a još ga je lakše pojesti.
PRIČA
Ako ste imali težak dan i hitno vam je potreban utješan obrok, varivo je obično dobra ideja. Jela na žlicu podižu nam raspoloženje i stvaraju osjećaj topline i doma. To čak ni ne mora biti varivo kakvo je kuhala vaša mama ili baka.
Učinak će biti isti ako isprobate naše varivo od mrkve, leće i špinata. Kombinacija povrća i mahunarki, uz dodatak žitarice poput bulgura, dat će vam potrebnu utjehu i energiju, a uživat ćete u okusima.
Za 4 osobe
- 4 mrkve (oko 300 g)
- 85 g crvene leće
- 250 g sjeckane rajčice
- 70 g svježeg špinata
- 75 g bulgura
- 1 manja glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- Svježi đumbir
- 1 l povrtnog temeljca
- ½ žličice kurkume
- Kajenska paprika (mljevena, prema želji)
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
NAČIN PRIPREME
-
Luk nasjeckajte na kockice, mrkvu narežite na kolutiće, češnjak sitno nasjeckajte, sa vježi đumbir naribajte (komadić oko 1 cm).
-
U većem širem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk i pirjajte ga kratko, dok ne omekša. Zatim dodajte mrkvu i pirjajte još dvije-tri minute. Ubacite češnjak, đumbir, kurkumu i kajensku papriku, promiješajte. Ubacite sjeckanu rajčicu, malo posolite i ulijte povrtni temeljac.
-
Pustite da zavrije pa ubacite leću. Kuhajte na laganoj vatri, 10-15 minuta, poklopljeno. Zatim dodajte bulgur i kuhajte još 10-15 minuta (vrijeme prilagodite uputama na pakiranju).
-
Kada mrkva omekša, a leća i bulgur su skoro kuhani, umiješajte špinat i kuhajte još 2-3 minute, odnosno, dok špinat ne povene. Na kraju probajte i dodajte još soli, ako je potrebno.