Vijenac sa zapečenim Camembertom

  • Jamnica
  • preko 1h
  • Međujelo
  • Srednje zahtjevno

Vijenac sa zapečenim Camembertom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Svježe pečene krušne loptice uz jedinstven miris i okus zapečenog Camemberta privlačno su predjelo ili grickalica za manje društvo.

Priča

Umakanje kruha u rastopljeni sir ti zvuči kao dobra ideja? Isprobaj onda ovaj recept i nemoj zaboraviti na dodatne okuse. Uz Camembert, naime, odlično pašu začini poput ružmarina ili timijana, češnjaka, a voli i kad mu dodaš malo žestine poput čilija ili papra.

Krušne loptice možeš umakati direktno u sir ili sir vaditi žličicom, ovisno o tome kakva je prilika i s kime dijeliš ovaj vijenac.

Vijenac sa zapečenim Camembertom

Za 4 osobe

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica instant kvasca (7 g)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica ulja
  • 300 ml mlake vode

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Za zapečeni sir:

  • 250 g Camemberta (1 kolut)
  • 2 režnja češnjaka
  • Papar
  • Mljeveni čili
  • Grančice ružmarina

Priprema

  1. U zdjeli pomiješaj brašno, kvasac, sol šećer i ulje. Ulij 225 ml mlake vode pa zamiješaj tijesto. Povremeno dodaj još vode ako je potrebno. Tijesto treba biti glatko i mekano, ali ne smije biti ljepljivo. Tijesto mijesi 5 minuta na lagano pobrašnjenoj površini.

  2. Tijesto zatim prebaci u nauljenu zdjelu, pokrij kuhinjskom krpom i pusti da se diže u toploj prostoriji, dok se ne udvostruči, i do dva sata. Kad se tijesto digne, istresi ga na lagano pobrašnjenu površinu i pritisni šakom kako bi izašao zrak. Podijeli ga na loptice, svaka neka bude teška oko 30 grama (cca 27 loptica).

  3. Na lim za pečenje stavi papir za pečenje. Camembert izvadi iz omota pa ga vrati u drvenu posudicu u kojoj je i kupljen (odnosno, u donji drveni dio, ako ima i poklopac). Izreži mu koru s gornjeg dijela, ali ostavi oko 1 centimetar ruba. Utisni u Camembert oguljene režnjeve češnjaka, ubodi dva-tri vrha grančica ružmarina te popapri i pospi čilijem. Sir potom stavi na sredinu lima.

  4. Pobrašnjenim rukama još malo oblikuj loptice pa ih složi u dva kruga oko Camemberta. Prekrij plastičnom folijom ili vrećicom (ne trebaš zatezati) i pusti da se loptice dižu još 40 minuta.

  5. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Nakon što se tijesto još diglo, premaži loptice razmućenim jajem, pospi još kojim listićem ružmarina i stavi peći na oko 20 minuta. Posluži odmah.

Uz svaki obrok
Na vrh
© 2021. Jamnica plus d.o.o. Sva prava pridržana.