Zapečene punjene paprike u umaku od rajčica i bosiljka

  • Sandra Rončević
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Punjene paprike klasik su koji je mnogima obilježio djetinjstvo, a i dandanas je ostao rado viđen zalogaj u našim tanjurima čim krenu topliji dani. Paprike se tradicionalno pune mljevenim mesom (junetinom ili miješanim mljevenim mesom) i rižom pa kuhaju u umaku od rajčica i do nekoliko sati. Ove se paprike od tradicionalnih razlikuju po nadjevu od mljevene puretine i bulgura, umak od rajčica obogaćen je mirisnim, svježim bosiljkom, a umjesto kuhanja na štednjaku, peku se poklopljene u pećnici te se na samom kraju dodatno zapeku. Za sve one koji vole miris i okus punjenih paprika, ali nikako ne vole papriku, od dijela nadjeva napravite okruglice pa ih pripremite zajedno s paprikama.

Za 4 osobe - 6-8 srednje velikih paprika babura

Za nadjev

  • 500 g mljevene puretine
  • 85 g bulgura
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 prstohvata soli
  • 2 prstohvata bijelog papra
  • 2 prstohvata origana
  • 150 ml mesnog ili povrtnog temeljca (ili vode)
  • 2 žlice maslinova ulja

Za umak

  • 250 ml pasirane rajčice
  • 400 ml mesnog ili povrtnog temeljca (ili vode)
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 10-12 listova svježeg bosiljka

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Paprike operite, odrežite ih s gornje strane gdje je peteljka (oko 1 cm širine) i sačuvajte „kapice. Potom paprike očistite od sjemenki.

    Zagrijte širu tavu pa dodajte 2 žlice maslinova ulja i sitno sjeckani luk, koji sotirajte 5-6 minuta, odnosno dok se lagano ne „zastakli. Dodajte bulgur pa ga popržite minutu-dvije, potom zalijte temeljcem i pustite kuhati oko 5 minuta, odnosno dok bulgur ne upije tekućinu. Skinite s vatre i ohladite.

    U zdjeli izmiješajte mljevenu puretinu, sol, papar, origano i protisnuti češnjak. Dodajte jedno jaje i ohlađeni bulgur pa sve zajedno dobro izmiješajte. Pripremljenim nadjevom napunite paprike, a od dijela smjese, prema želji, napravite i nekoliko okruglica.

    Napravite umak: u manjem loncu zagrijte temeljac, dodajte mu pasiranu rajčicu i 1 žlicu škrobnog brašna koje ste pomiješali s 2 žlice vode, sve dobro izmiješajte i pustite da prokuha 5 minuta.

    U posudu za pečenje (s poklopcem) stavite pripremljeni umak, složite napunjene paprike (i okruglice, ako ste ih napravili), svaku papriku poklopite odrezanim dijelom (kapicom), dodajte listove svježeg bosiljka, poklopite i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 °C (ventilacija) i pecite 60 minuta. Potom otklopite i nastavite peći još 15-20 minuta, odnosno dok se paprike lagano ne zapeku.

    Poslužite odmah uz omiljeni prilog.