Zapečeni štrukli

  • Sandra Rončević
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Recepata za štrukle ima zasigurno koliko ima i domaćica koje ih pripremaju. Jedne dodaju ocat u tijesto, druge ih kuhaju prije pečenja, treće ih zalijevaju kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, a ja ih pripremam baš ovako.  

Možda je još rano pričati o jeseni, ali nikako nije rano za zarolati pun pleh pravih domaćih štrukli pa ih zapeći u vrućoj pećnici. I uz njih poslužiti dobro ohlađenu Jamnicu ili osvježavajući gemišt, jer dani su još uvijek topli i sunčani 

Ako se dosad niste okušali u pripremi domaćeg vučenog tijesta i izradi štrukli, okušajte se sad i javite nam svoje dojmove – vjerujte, uopće nije teško! 

Sastojci (za 12-14 štrukli):

Za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 ml vode
  • 40 ml suncokretovog ulja
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 750 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g domaćeg kiselog vrhnja
  • 2 žličice soli
  • 3 jaja

I dodatno:

  • 500 ml slatkog vrhnja (mliječnog vrhnja za šlag)

NAČIN PRIPREME

  1. U posudi u kojoj ćete mijesiti tijesto pomiješajte brašno i sol. Dodajte ulje i polagano mlaku vodu pa zamijesite tijesto. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom, u oba slučaja mijesite barem 12-15 minuta, odnosno dok ne dobijete meko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto oblikujte u kuglu, premažite ga uljem i stavite na tanjur, prekrijte prozirnom folijom (sve zatvorite da ne ulazi zrak) i pustite da odstoji 1-2 sata na sobnoj temperaturi.

  2. U drugoj posudi pripremite nadjev: izmiješajte sir i kiselo vrhnje, dodajte sol pa vilicom umiješajte jedno po jedno jaje.  

  3. Stol prekrijte stolnjakom na kojem ćete razvlačiti tijesto pa ga pospite brašnom, stavite tijesto na sredinu  i valjkom ga razvucite u kvadrat. Valjajte dok ga ne stanjite na 1-2 cm debljine (olakšajte ovaj korak dodavanjem brašna). Tako razvaljano tijesto premažite s par žlica ulja i pustite da odstoji još 10 minuta.

  4. Podvucite ruke pod tijesto i razvlačite ga sve dok ga tanko ne razvučete preko cijelog stola (pažljivo povlačite tijesto prema rubovima stola, ali ga nemojte povlačiti prstima, već dlanovima). Zatim škarama ili nožem odrežite grube rubove tijesta. 

  5. Napunite tijesto nadjevom (od ruba stola pa sve do polovice tijesta), tanko ga razmažčite žlicom ili lopaticom za kolače pa pomoću stolnjaka zarolajte u tanku savijaču. Izrežite štrukle rubom tanjura pa ih složite u veću posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Šturukle možete ispeći i u posebnim monoporcijama. U tom slučaju u posudice za pečenje slažite po dvije štrukle koje prelijete slatkim vrhnjem. 

  6. Prelijte ih obilato slatkim vrhnjem pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C i pecite oko 60 minuta.  Pečene štrukle izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade 10-15 minuta pa ih poslužite. 

  7. *Ako nećete odjednom peći sve pripremljene štrukle, dio zamrznite i koristite po potrebi. Zamrznute štrukle prije pečenja nije potrebno odmrzavati, treba ih samo 8-10 minuta duže peći.